Odlazak Zilhe Šete, žene koja je 30 godina hranila ugrožene

Zilha Šeta, ili kako su je u Sarajevu zvali tetka Zilha, vodila je Narodnu kuhinju Stari grad od ratne 1992. godine

U Narodnoj kuhinji Stari grad Sarajevo rano u petak 1. oktobra podijelili su obroke koje svakodnevno spremaju za sugrađane. Nakon toga stigla je vijest da je u šezdesetdevetoj godini preminula Zilha Šeta, koja je ovu kuhinju vodila od ratne 1992. godine.

Nekoliko uposlenika Narodne kuhinje nije bilo raspoloženo za razgovor, niti za fotografisanje, nakon što su čuli da je tetka Zilha, kako su je zvali u Sarajevu, umrla.

Ulaz u Narodnu kuhinju Stari Grad Sarajevo

Tetka Zilha je skoro 30 godina pomagala najugroženijim u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Od ratnih izbjeglica, do siromašnih i ugroženih, kojima je jedini obrok dnevno bio onaj koji tetka Zilha spremi u Narodnoj kuhinji.

Zilha Šeta u narodnoj kuhinji 20. mart 2018.

Iako je pripadala ugroženim kategorijama, jer je bolovala od dijabetesa, Zilha Šeta nije prestala sa radom ni tokom pandemije korona virusa.

Korisnici Narodne kuhinje u Sarajevu pripadaju ugroženim kategorijima, zbog starosne dobi, ali i činjenice da više njih dolazi u isto vrijeme po svoj obrok. Zbog toga su, kada je počela pandemija, uvedene posebne preventivne mjere, pa se starijim od 65 godina obrok nosio kući.

Tetka Zilha dolazila je svaki dan na posao, a u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) u aprilu ove godine, kazala je kako je tokom pandemije briga o korisnicima još veća.

Vaš browser nepodržava HTML5

Narodna kuhinja Sarajevo: Briga za gladne u pandemiji još veća

Zilha Šeta je rođena u Višegradu. U Sarajevu je kao upravnica Narodne kuhinje često govorila kako je najviše raduje što može pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a uz to radi i ono što voli, a to je kuhanje.

Dobitnica je brojnih nagrada za humanost – Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Međunarodne nagrade za dobročinstvo u Turskoj, te priznanja bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića. 2003. godine časopis "Žene" izabrao je za Ženu godine.

Zilha Šeta je dobitnica brojnih priznanja za svoj humanitarni rad. Među ostalim nagradama, dobitnica je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Tetka Zilha, je bila"najpoznatija sarajevska kuharica", često je govorila kako bi voljela da u kuhinju, koju je vodila, dolazi što manje ljudi, jer bi to značilo da je manje siromašnih i onih kojima je pomoć potrebna.

Kod tetke Zilhe u Narodnu kuhinju se nije dolazilo samo po hranu, već i na razgovor, osmijeh i podršku žene kojoj je misija bila da pomaže.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Dabogda niko ne došao na ova vrata'

Tokom muslimanskog mjeseca Ramazana, u Narodnoj kuhinji Stari Grad, za one koji nisu mogli spremiti iftar sebi i svojoj porodici, tetka Zilha i osoblje kuhinje pravili su i po 200 iftara dnevno.

Iako je tokom mjeseca Ramazana bilo više posla, bilo je, kako je govorila Zilha Šeta, i više humanih ljudi.

Vaš browser nepodržava HTML5

Jedan dan sa postačima narodne kuhinje

Kuhinja Stari Grad, koju je vodila, osnovana je u martu 1992. godine, s ciljem pomoći najugroženijem stanovništvu u Kantonu Sarajevo. Trenutno ima više od 1.200 korisnika.