Murali u gradovima Srbije u čast superherojima – zdravstvenim radnicima

Mural na zidu XIII beogradske gimnazije u znak sećanja na anesteziologa, lekara Kliničkog centra Srbije, Nenada Maksimovića,.

U čast zdravstvenih radnika na prvoj liniji odbrane od korona virusa, u više gradova u Srbiji oslikani su murali u kojima se lekari, medicinski tehničari, laboranti porede sa superherojima. Među njima ima i onih koji su u borbi za zdravlje i život pacijenata i sami izgubili bitku sa bolešću.

Pandemija COVID-19 ušla je u drugu godinu. U Srbiji je od početka pandemije pa do srede 5. maja 2021. godine registrovano 694.476 COVID pozitivnih, a prema zvaničnim podacima do sada umrlo 6.456 ljudi.

Mural na zidu XIII beogradske gimnazije u znak sećanja na anesteziologa, lekara Kliničkog centra Srbije, Nenada Maksimovića, nekadašnjeg učenika te škole, koji je 5. januara 2021. preminuo od posledica COVID-19 u 37-oj godini.

Oslikavanje murala u njegovu čast su pokrenule njegove kolege lekari. Mural je oslikao akademski slikar Milan Milosavljević Deroks.

Maksimović je u svojim izjavama i postovima na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) ukazivao na duge smene i rad bez odmora zdravstvenih radnika u crvenoj zoni, koji rade sa najteže obolelim pacijentima od COVID-19.

„Ko je ovde žrtva, a ko heroj? Ko je broj? …()… Sutra je novi dan“, napisao je Makismović u postu 9. jula 2020. kada se Srbija suočavala sa velikim porastom novozaraženih i obolelih.

Supermen se poklanja zdravstvenim radnicima na muralu oslikanom na stambenoj zgradi u beogradskoj opštini Zemun.

Tačan broj medicinskih radnika koji su preminuli usled COVID-19 i dalje je nepoznat. I dok je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u izjavi od 14. aprila tvrdio da je do tada preminulo 14 lekara koji su radili u crvenim zonama, Sindikat lekara i farmaceuta insistira da je taj broj mnogo veći.

Mural u novosadskom naselju Salajka prikazuje medicinskog radnika okruženog superherojima. Nalazi se na prometnom mestu blizu centra ovog grada u Vojvodini.

Srbija proteklih dana beleži pad broja novozaraženih pacijenata. Krajem prošle godine počela je kampanja vakcinacije protiv COVID-19 koja još traje.

Ujedno, prema izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija je među evropskim državama sa najblažim restriktivnim merama usmerenim na sprečavanje širenja korona virusa.

Na zidu Kliničkog centra Vojvodine, kao jedne od glavnih zdravstvenih institucija kako u Novom Sadu tako i na nivou cele pokrajine, oslikan je mural posvećen zdravstvenim radnicima.

Mural u čast zdravstvenih radnika na zgradi Doma zdravlja u Valjevu u zapadnoj Srbiji, po ugledu na poznatog britanskog uličnog umetnika Benksija (Banksy).

Serbia - Valjevo - Mural in the part of health workers on the building of the Health Center in Valjevo.

Mural šalje jasnu poruku koja se ’čita’ bez ijedne napisane reči na zidu. Jednostavno bilo u Engleskoj, bilo u Beogradu ili Valjevu“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Goloskoković, umetnik iz Valjeva koji je oslikao mural.

Inicijativa je potekla od samih građana Valjeva, gradu u kojem živi oko 100.000 stanovnika i koji je među najteže pogođenim gradovima Srbije tokom pandemije COVID-19.

Goloskoković je objasnio da medicinski radnici stoje rame uz rame sa poznatim superherojima iz stripova.

“Medicinski radnici su heroji ovog doba, Marvel i DC (američke strip kompanije) će morati da sačekaju, ali nadam se ne predugo”, ističe Goloskoković.

*Saradnja na članku Norbert Šinković i Milena Kuzmanović.