Kosovo odbacilo predlog Albanije o vakcinisanju Sinofarmom

Kosovo je odbilo predlog Albanije da se radnici iz obrazovnog sistema vakcinišu protiv korona virusa vakcinama kompanije Sinofarm (Sinopharm), koju prozivodi Kina.

Ranije je oko 500 zdravstvenih radnika sa Kosova vakcinisano u Albaniji vakcinom AstraZeneca.

Ministar zdravlja u Vladi Kosova Arben Vitia je naveo da je ta “velikodušna” ponuda Albanije odbijena jer kosovski zakoni ne dozovoljavaju upotrebu vakcina koje nisu registrovane u Evropskoj agenciji za lekove (EMA).

“Sve i da hoćemo, zakoni nam ne dozvoljavaju da uvozimo proizvode koji nisu registrovani u EMA i zato nismo videli za shodno da naši prosvetni radnici prime vakcine za koje ne možemo da garantujemo, koje nisu registrovane na Kosovu jer pripadaju komapanijama koje nisu registrovane u Evropskoj agenciji za lekove”, objasnio je ministar Vitia na konferenciji za novinare u Prištini 5. aprila.

Osim kineske vakcine Sinofarm, Evropska agencija za lekove nije odobrila ni rusku Sputnik V ali je krajem marta počela njeno procenjivanje.

Kosovo je zemlja koja je vakcinisala najmanji broj građana u Evropi sa 24.000 doza vakcina na raspolaganju kompanije AstraZeneca. Te vakcine je Kosovo dobilo 28. marta u okviru prvog kontigenta iz programa COVAX.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prve vakcinacije na Kosovu


Portparol ministarstva zdravlja Faik Hoti je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da bi Kosovo do kraja maja trebalo da dobije još oko 76.000 vakcina kompanije AstraZeneca iz programa COVAX. To je program Svetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama za 20 odsto stanovništva. Kosovo bi iz tog programa ukupno trbalo da dobije 100.800 doza vakcina.

Hoti je rekao i da su u toku pregovori oko nabavke vakcina sa američkom kompanijom Fajzer (Pfizer), ali nije precizirao dokle se stiglo u tom procesu.

Sa druge strane, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je poručio da Kosovo ne priznaje jedan broj zemalja, “među kojima su dve velike sile (Kina i Rusija), članice Saveta bezbednosti”, te da Kosovo ne može sebi da dozvoli da od njih dobija vakcine.

Pročitajte i ovo: Na Kosovo stigle prve doze vakcina protiv korona virusa


“Naša orijentacija je evropska i evro-atlantska, sa zemljama koje su nas priznale. Imamo rezerve i skepticizam, a istovremeno i naš stav u odnosu na razne ponude koje dolaze od strane vanevropskih zemalja a koje nas nisu priznale”, rekao je kosovski premijer.

Imunizacija protiv COVID-19 na Kosovu je počela 30. marta vakcinacijom zdravstvenih radnika, a od 8. aprila vakcinu mogu da primaju i starije osobe od 85 godina, a potom će od 11. aprila započeti i imunizacija osoba od 80 do 84 godina.

Pročitajte i ovo: Raste broj zaraženih na Kosovu, zdarvstveni radnici se vakcinišu u Albaniji


Nakon toga Kosovo će preći na drugu fazu imunizacije u okviru koje će biti vakcinisane osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i bezbedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje sutuacijom tokom pandemije korona virusa.

Na kraju, u trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, planirana je imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.