U Velikoj Kladuši potraga za osobama koje su ranile dječaka iz Iraka

Relokacija migrana u blizini hrvatsko-bosanskohercegovačke granice, mart, 2021.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona tragaju za počiniocima sukoba u mjestu Polje kraj Velike Kladuše na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine kada je u pucnjavi pogođen osmogodišnji dječak iz Iraka.

“U subotu, 3. aprila, u 18.20 mi smo primili dojavu da je došlo do pucnjave ispred supermarketa u mjestu Polje u Velikoj Kladuši gdje je došlo do sukoba dvije grupe migranata i tom prilikom došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Ispaljeno je nekoliko hitaca iz pištolja. U tom trenutku mi smo imali informaciju, a i na licu mjesta smo pronašli osmogodišnjeg dječaka koji je tu bio sa ocem’’, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije USK.

On je objasnio da je dječak slučajno pogođen zalutalim metkom.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije USK, osim osmogodišnjaka, povrijeđen je i 24-godišnji državljanin Afganistana.

Prvi put u sukobima korišteno vatreno oružje

Policija je nakon toga intenzivirala potragu i vršila pretres terena tako da je, u nedjelju 4. aprila, pronađena još jedna povrijeđena osoba.

‘’Radi se o 24-godišnjem Afganistancu koji je u ovom sukobu ranjen. Ima lakše tjelesne povrede u predjelu lijeve ruke. Nije tražio pomoć. Utvrđeno je da je takođe žrtva ovog sukoba,” kaže Šiljdedić.

Osmogodišnji dječak iz Iraka koji je zadobio teške tjelesne povrede je operiran u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Stabilno je i van životne opasnosti.

Pročitajte i ovo: BiH: Četiri osobe povrijeđene u sukobu migranata i građana Bihaća

U USK i dalje 1.500 nezbrinutih migranata

Iako je i ranije bilo sukoba migranata u Unsko-sanskom kantonu, ovo je prvi put da su koristili vatreno oružje, kažu u policiji.

Pročitajte i ovo: BiH: Mjera protjerivanja za šest učesnika nereda u kampu Blažuj 

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) van prihvatnih centara na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 1.500 migranata. Na području ovog kantona nalaze se četiri prihvatna centra za migrante - Lipa, Borići, Sedra i Miral.

Ranije ih je većina bila smještena u bivšoj fabrici Bira u Bihaću. Ovaj prihvatni centar je zatvoren u septembru 2020. godine, odlukom Vlade Unsko-sanskog kantona.

Pročitajte i ovo: Brisel poziva BiH na odgovornost zbog migranata

Oko 1.000 migranata iz Bire je izmješteno u kamp Lipa, petnaestak kilometara od Bihaća. Dobar dio kampa Lipa izgorio je u požaru u decembru 2020. godine. Pripadnici Oružanih snaga BiH su nakon požara u kampu postavili šatore za migrante i izbjeglice.

Usprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti USK su se usprotivile i spriječile njihov povratak.

Pročitajte i ovo: Oko 3.000 migranata u BiH spava pod vedrim nebom, uprkos novcu EU

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), u međuvremenu, su donijele odluku da “zabranjuju otvaranje novih centara i traže zatvaranje kampa Miral u Velikoj Kladuši, udaljenoj pedesetak kilometara od Bihaća.

1.500 migranata nije zbrinuto, te da je rasterećenje gradskih područja i zatvaranje kampa Miral prioritet. U ovom kampu, čiji je kapacitet 750 ljudi, trenutno je 950 korisnika.

U BiH trenutno oko 6.500 migranata

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH se trenutno nalazi oko 6.500 migranata i izbjeglica, a najviše njih u sjeverozapadnom dijelu BiH. Od ukupnog broja, 4.900 je smješteno u prihvatnim centrima.

Evropska unija je od 2018. godine osigurala oko 89 miliona eura pomoći BiH za migrante, nakon što je 2016. godine Unija zatvorila svoje granice. Od ovog iznosa, 13,8 miliona eura je izdvojeno za humanitarnu pomoć.

Prema izvještaju IOM-a, od 2018. godine je pružena humanitarna pomoć za 59.139 migranata, izbjeglica i tražilaca azila. Uspostavljeno je osam centara za smještaj migranata i izbjeglica sa ukupnim odobrenim smještajnim kapacitetom od 7.830 kreveta.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u prethodne tri godine, više od 70.000 migranata ušlo je na teritoriju Bosne i Hercegovine.