Vlada FBiH i dalje traži načine za nabavku vakcina protiv COVID-19

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici održanoj 1. aprila u Sarajevu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici održanoj 1. aprila u Sarajevu ovlastila Zavod za javno zdravstvo FBiH da na zahtjev ponuđača, dobavljača ili proizvođača može dati Izjavu o odricanju mogućnosti pritužbi prema ponuđačima, dobavljačima ili proizvođačima vakcina protiv korona virusa, u slučaju negativnih posljedica vakcinacije, na način kako je ta Izjava formulirana u postupku nabavke vakcina kroz COVAX mehanizam.

U saopštenju za javnost iz Vlade FBiH navodi se kako je premijer FBiH, Fadil Novalić ovlašten da potpiše pisma namjere koja budu zatražena od Zavoda za javno zdravstvo, i sa kompanijama koje trenutno nisu registorvane kao veleprometnici lijekovima, a koje iskažu spremnost da nabave vakcine protiv korona virusa za potrebe FBiH.

Pregovarčki tim Vlade FBiH obavio je 26. marta razgovore sa ambasadama Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini za direktnu nabavku vakcina protiv COVID- 19 koje se proizvode u ovim zemljama.

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak, 25. marta je oformila Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv korona virusa za potrebe građana Federacije BiH, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Pročitajte i ovo: FBiH traži vakcine direktno od Kine, Rusije i SAD, na čelu tima Novalić

Vlada Federacije BiH je za nabavku vakcina odvojila 12 miliona KM (oko 6 miliona eura).

Nakon propalog pokušaja nabavke 500.000 Sputnik V vakcina, Vlada Federacije BiH je na sjednici 25. marta naglasila kako neće odustati od bilo kojeg veleprometnika lijekovima, te će i dalje svi biti pozvani da pomognu u nabavci vakcina, ali sa garancijom za isporuku od proizvođača.

Vlada FBiH je 16. marta, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, odabrala kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Međutim, ruski dobavljač nije u roku dostavio traženu dokumentaciju, te je Zavod za javno zdravstvo FBiH konstatovao da nisu ispunjeni uslovi iz Ugovora o nabavi vakcina.

Kompanija Medimpex je objavila da odustaje od nabavke vakcina za ovaj entitet. U saopštenju su dodali da objavljivanje informacija da vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora "predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku".

Prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je BiH naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer/BioNtech vakcina, a tokom dana je planirana i isporuka 26.400 doza vakcina AstraZeneca, koje će stići avionom iz Istanbula, oko 20 sati, saopštilo je Ministartsvo civilnih poslova BiH.

Pročitajte i ovo: U Federaciji BiH na raspolaganju 50.000 doza cjepiva

Pored toga, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) donio je na sjednici koja je održana 30. marta u Sarajevu zaključak kojim je zadužio Vladu FBiH da hitno donese odluku kojom će propisati utvrđivanje marže za osnovne životne namirnice i naftne derivate.

Kako je saopšteno, mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja.

„Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), te hranu za posebne medicinske potrebe“, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Vlada FBiH donijela je 1. aprila i Odluku kojom je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini.

„Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM (0,03 eura) po litru derivata.

Oni koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima, propisana maksimalna visina marže iznosi 0,25 KM (0,125 eura) po litru derivata.