Kineski ministar odbrane u poseti Severnoj Makedoniji

Fenghe je posetio makedonsko ministarstvo odbrane, gde se sastao sa svojom koleginicom Radmilom Šekerinskom

Kineski ministar odbrane, general Vei Fenghe danas, 30. marta, boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji. Fenghe je posetio makedonsko ministarstvo odbrane, gde se sastao sa svojom koleginicom Radmilom Šekerinskom i bio je primljen kod predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog i premijera Zorana Zaeva.

Kabinet predsednika saopštio je da je Pendarovski istakao da će Severna Makedonija sarađivati sa Narodnom Republikom Kinom u okviru "Procesa za saradnju 17+1" i izrazio očekivanje o "skorašnjem finaliziranju nabavke vakcina od kineske kompanije Sinofarm", što je od posebne važnosti za nesmetanu realizaciju masovne imunizacije stanovništva protiv COVID-19.

Premijer Zaev je isto tako apelovao na ubrzanje isporuka vakcina iz Sinofarma.

"General Fenghe je na susretu istakao da će ova poruka biti odmah prenesena nadležnim institucijama u NR Kini da bi se potvrdilo prijateljstvo između dve zemlje i za vreme aktuelne krize zbog COVID-19", navodi se u saopštenju iz Vlade.

Dodaje se da je ova poseta jos jedna potvrda dobrih odnosa i da je premijer Zaev naglasio da obe zemlje ispunjavaju obaveze iz Dogovora o saradnji u sferi odbrane, naročito u delu vojnog obrazovanja i obuka.

Zaev je izrazio nadu da će uskoro biti završeni razgovori o ukidanju viza između Severne Makedonije i NR Kine.