U Beogradu i Nišu nastavljena vakcinacija stranih državljana

Na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu ovog vikenda je 7.500 privrednika iz regiona

Vakcinacija građana iz celog regiona nastavljena je 28. marta u Beogradu i Nišu, a obezbeđeno je 10.000 vakcina švedsko-britanskog proizvođača AstraZeneca.

Kako je najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu ovog vikenda je 7.500 privrednika iz regiona.

Najveći broj prijavljenih je iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, rekao je Čadež koji je 27. marta posetio BelEkspo centar u Beogradu gde su vakcinisani građani regiona.

Vaš browser nepodržava HTML5

Privrednici sa Z. Balkana na vakcinaciji u Srbiji

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je 27. marta na punktu za imunizaciju na Beogradskom sajmu da je vakcinisano ukupno 6.446 građana, stranih i državljana Srbije.

"Vakcinu Astrazeneka primilo je 5.299 osoba od kojih su većina stranci", rekao je Vesić za agenciju Beta, navodeći da je revakcinisano 1.147 osoba.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović pozvao je državljane susednih zemalja koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

Svi zainteresovani gradjani mogu da se prijave za imunizaciju protiv COVID-19 pozivanjem broja 0800 222 334, ali i preko portala e-Uprave.

Ujedinjeni protiv kovida: Da li je regulisana vakcinacija stranih državljana?

Povodom vakcinacije stranih državljana i gužvi koje su se stvorile na punktovima reagovalo je udruženje "Ujedinjeni protiv kovida", koje u Srbiji okuplja zdravstvene radnike nezadovoljne odgovorom države na pandemiju.

U saopštenju ukazuju da prioritet mora da bude "organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva, koja ne postoji, i sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti koje, takođe, ne postoji".

"Da li je, i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Srbiji? Dalje, sve i da jeste, da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani?", pitanja su koja je zdravstvenim vlastima Srbije uputilo udruženje "Ujedinjeni protiv kovida".

Vaš browser nepodržava HTML5

Vakcinacija stranih državljana u Srbiji

Potpisnici saopštenja pitaju i "zašto ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije (na punktovima)" i zašto vakcine nisu donirane stranim državama kako bi se smanjio rizik od zaraze na teritoriji Srbije.

U saopštenju se zdravstvenim vlastima postavlja i pitanje da li će se "ponoviti ovaj scenario" za nekoliko nedelja kada strani državljani budu dolazili na revakcinaciju.