Tegeltija sa Von der Leyen: Vakcine za Z. Balkan u drugoj polovini aprila

Zoran Tegeltija

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen obavijestila je predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zorana Tegeltiju da će u drugoj polovini aprila 2021. godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne.

Ona je 27. marta telefonski razgovarala sa Tegeltijom o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID 19, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

„Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina biće dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno“, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija informisao je predsjednicu Evropske komisije da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa COVAX.

Prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je Bosna i Hercegovina (BiH) naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer /BioNtech vakcina, a istog dana je stiglo i 26.400 doza vakcina AstraZeneca, koje su avionom iz Istanbula.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Pročitajte i ovo: FBiH traži vakcine direktno od Kine, Rusije i SAD, na čelu tima Novalić

Tokom telefonskog razgovora, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zajednički su ocijenili da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je da je 27.marta primilo prijavu koju je, u ime više lica, uputio doktor Bakir Nakaš zbog, kako je navedeno, nepostupanja odgovornih lica i teških posljedica pandemije virusa korona po živote i zdravlje građana BiH.

"U okviru predmeta pratiće se aktivnosti zvaničnika institucija, te pravnih i fizičkih lica u postupku potrebne nabavke vakcina, imunizacije i zdravstvene zaštite stanovništva, a radi utvrđivanja eventualnog postojanja krivične odgovornosti zbog teških posljedica koje je na živote i zdravlje građana BiH prouzrokovala i još uvijek uzrokuje eskalacija pandemije virusa korona", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Grupa građana predala je 22. marta Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) krivičnu prijavu protiv četvoro bosanskohercegovačkih zvaničnika, zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog nenabavke vakcina

Sarajevski ljekar u penziji Bakir Nakaš, krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH), protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH zbog izostanka nabave vakcina protiv korona virusa.

Razlog je, kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.