AstraZeneca: Vakcine pronađene u Italiji namenjene EU i siromašnim zemljama

Kompanija AstraZeneca saopštila da je oko 29 miliona doza vakcina protiv korona virusa koje su pronađene tokom inspekcije u fabrici u Italiji namenjeno Evropskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama u okviru COVAX sistema Svetske zdravstvene organizacije, prenosi Reuters.

Na zahtev Evropske komisije, italijanske bezbednosne snage su pregledale fabriku Katalent, nedaleko od Rima, gde su pronašle zalihu vakcina, izvestile su italijanske novine La Stampa.

Italijanski premijer Mario Draghi kasnije je potvrdio izveštaj o inspekciji i rekao da su neke serije zaplenjene, dok su dve poslate u Belgiju. Jedna serija može sadržati milion doza.

Pročitajte i ovo: EU prijeti AstraZeneci zabranom izvoza vakcina

Fabrika Katalent zadužena je za punjenje vakcina koje se proizvode u Holandiji kao i u Belgiji.

AstraZeneca je ranije ovog mjeseca saopštila da planiraju dostaviti Uniji oko 100 miliona doza do kraja juna, umjesto 300 miliona predviđenih ugovorom o snadbjevanju 27 zemalja članica Unije.

Pročitajte i ovo: EU više ne izuzima Zapadni Balkan od zabrane izvoza vakcina

U međuvremenu je Evropska komisija 24. marta predstavila principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti za odobravanje izvoza. Prema saopštenju koje je u sredu izdala Komisija, cilj ove mere je da se građanima EU obezbedi pravovremeni pristup vakcinama.