Đerlek: Odluka EU ne pogađa Srbiju

Zdravstveni radnici u Srbiji čekaju pacijente za vakcinaciju AstraZenecom, 19. mart

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da odluka Evropske komisije da na listu zemalja za autorizaciju izvoza vakcina uvrsti i Zapadni Balkan neće pogoditi Srbiju.

„S obzirom da dosad nismo dobili ni jednu dozu iz EU, naravno da nas neće pogoditi jer mi već zahaljujući našem predsedniku već u aprilu dobijamo 424.000 Fajzera, 100.000 Sputnik V smo dobili juče, dobićemo milion Sinofarma do 5-10. aprila, tako da to nema veze sa Srbijom“, rekao je Đerlek.

Evropska komisija saopštila je 24. marta da se zemlje Zapadnog Balkana nalaze na listi zemalja za autorizaciju izvoza vakcina protiv COVID-19.

Ova institucija je predstavila principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti za odobravanje izvoza u okviru mehanizma transparentnosti i odobrenja za izvoz COVID-19 vakcina.

Pročitajte i ovo: EU više ne izuzima Zapadni Balkan od zabrane izvoza vakcina

Prema saopštenju koje je izdala Komisija, cilj ove mere je da se građanima EU obezbedi pravovremeni pristup vakcinama.

„Srbija je sposobna, mala, ali sposobna zemlja da nabavi vakcinu za svoj narod i na drugi način“, dodao je Mirsad Đerlek u telefonskoj izjavi za RSE.

On je naveo da je Srbija počela da imunizuje svoje građane pre nego što je Evropska unija krenula sa imunizacijom.

„To je bilo 24. decembra. Mi se ni tada nismo oslanjali na EU i njihovu pomoć zahvaljujući agilnom i vrlo uspešnom našem predsedniku Aleksandru Vučiću kojem, zaista, treba da smo svi zahvalni na
njegovoj sposobnosti, njegovim ličnim i prijateljskim vezama i sa Amerikancima, i sa Rusima i sa Kinezima, gde nam je obezbedio do sad skoro 2.8 miliona vakcina, a već u aprilu ćemo dobiti još 1.8 miliona“, rekao je Đerlek.

On je dodao i da je Srbija pokazala solidarnost jer je država u regiji ponudila donacije vakcina.

„Svim komšijama smo ponudli - Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj donaciju u vakcinama i u ovakvoj teškoj situaciji treba pokazati solidarnosti i jednakost, a ne sebičnost kao što pokazuje EU“, ocenio je Đerlek.

Pročitajte i ovo: Kineska vakcina dominantna u Srbiji

On je poručio da želi građanima Evropske unije da se što „reše ove opake bolesti, da svi zajedno pobedimo COVID-19“.

„Srbija jeste na evropskom putu, ali smo očekivali i očekujemo veću solidarnost od porodice evropskih naroda.“, poručio je Đerlek.

U Srbiji su dozvolu za upotrebu dobile vakcine četiri proizvođača: američko-nemačku vakcinu Fajzer/Bajontek (Pfizer/BioNTech), vakcinu britansko-švedske farmaceutske kompanije Astrazeneka (AstraZeneca) i američke kompanije Moderna.

Srbije je takođe odobrila upotrebu ruskog Sputnik V i kineske Sinofarm vakcine, iako te dve vakcine nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Zavničnici Evropske komisije su naveli da nova mera nije usmerena ni protiv koga, niti da se ciljaju zemlje u susedstvu, “a pogotovo ne zemlje Zapadnog Balkana”.

Pročitajte i ovo: U potrazi za odgovorima: Vakcina protiv korona virusa

”Ovde se ne radi o blokadi, već o postizanju transprentnosti kada je reč o izvozu vakcina kompanija koje ih proizvode na teritoriji EU. Zapadni Balkan je bitan za Evropsku komisiju i zato radimo sa faramceutskim kompanijama kako bi osigurali isporuke za region i nadamo se da će do toga uskoro i doći”, rekli su zvaničnici Evropske komisije.

Potpredsednik Evropske komisije, Valdis Dobrovski je upozorio da se ne radi o potpunoj zabrani izvoza vakcina, već o pokušaju da se kontroliše izvoz vakcina.