Federacija BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina SputnjikV

Kako je saopšteno iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, „Medimpex“ d.o.o. se ugovorom obavezao da isporuči 500.000 doza vakcina SPUTNJIK V za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini.

Pročitajte i ovo: Vlada Federacije BiH nabavlja 500.000 Sputnik V vakcina

Prva isporuka od 100.000 doza vakcina biće isporučena u roku od tri radna dana, nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od prozvođača. Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina će se isporučivati sukcesivno.

Pročitajte i ovo: Novalić: Prve doze ruske vakcine Sputnik V naredne sedmice

„Medimpex“ d.o.o. se ugovorom takođe obavezao da će od Federalnog ministarstva zdravstva tražiti dozvolu za interventni uvoz kompletne ugovorene količine vakcina, uz naznaku da će isto uvoziti i cariniti sukcesivno.

Pročitajte i ovo: Federacija BiH nabavlja rusku Sputnik V vakcinu 

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocjenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Evropska agencija za lijekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta saopšteno je da je započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

Vakcine AstraZenece su jedine vakcine koje su do sada stigle u FBiH, a donirala ih je Srbija. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

Pročitajte i ovo: Gdje i koliko ima vakcina u BiH?

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom [cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta] u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.