Pravda za Davida: Srce se vratilo na banjalučki Trg Krajine

Vaš browser nepodržava HTML5

Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom

Pripadnici neformalne grupe građana "Pravda za Davida" nakon skoro tri godine vratili su "Davidovo srce" na Trg Krajine u Banjaluci.

Dvadesetak okupljenih građana je držalo visoko uzdignute pesnice uzvikujući "Pravda", dok se sa razglasa čula pjesma "Klinac iz Geta", koju je David Dragičević napisao kao 16-godišnjak, i koja je postala himna grupe "Pravda za Davida".

Gradska uprava Banjaluka, prethodno je dala dozvolu za postavljanje obilježja u periodu od 18. marta do 7. aprila 2021. godine.

David Dragičević, dvadesetjednogodišnji mladić iz Banjaluke, nestao je 18. marta 2018. godine. Nakon prijave nestanka i opsežne potrage, tijelo je pronađeno šest dana kasnije.

Okolnosti u kojima je umro još uvijek nisu razjašnjene.

"Davidovo srce" na Trgu Krajine u Banjaluci, 18. mart

Na Trgu Krajine u Banjaluci, građani su tokom 2018. godine palili svijeće i ostavljali cvijeće u sjećanje na ubijenog Davida Dragičevića. Na trg je vraćena i skulptura drvene stisnute šake, koja je postala znak pokreta "Pravda za Davida".

Banjalučka policija je 25. decembra 2018. godine uklonila "Davidovo srce" sa Trga Krajine te zabranila sva okupljanja građana na ovom mjestu.

Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida kaže da su nakon tri godine ponovo na istom mjestu zahtjevajući istinu i pravdu za ubijenog Davida Dragičevića.

"Uprkos velikim naporima građana, porodice Dragičević i njihovih advokata, ni nakon 3 godine nismo došli do istine i pravde. Mi smo svojim ponovnim dolaskom na Trg Krajine izvojevali svojevrsnu pobjedu jer tokom čitave 2019. i 2020. godine mi uopšte nismo smjeli da stanemo na Trg čak ni kao pojedinci", rekao je Perduv

Perduv je istakao da srce postavljaju na dan kada je započela potraga za Davidom Dragičevićem, a biće ukljonjeno 7. aprila kada je David Dragičević prvi put sahranjen.

Tri godine nakon bezuspješne borbe za pravdu u entitetu Republika Srpska, uključilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo: Slučaj Dragičević: Godina i po traganja za istinom

Iz ove institucije su 22. februara 2021. godine uputili zahtjev Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Specijalnom tužilaštvu RS za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjaluci.

"Nakon dostavljanja i analize predmeta, Tužilaštvo BiH će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Davidovim roditeljima, Davoru Dragičeviću i Suzani Radanović, je u martu 2019. godine izdato odobrenje da kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebace u austrijski gradić Viner Nojštadt (Wiener Neustadt), nedaleko od Beča, gdje je sahranjen u 15. marta 2019.

Na taj korak Davidovi roditelji su se odlučili uoči godišnjice njegovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Ne propustite pročitati: Bitka za istinu na sudu za Dženana i Davida