Vučić: Dogovor sa UAE i Kinom o proizvodnji kineske vakcine u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 11. marta tokom zvanične posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za Radio-televiziju Srbije da je dogovoreno da Srbija zajedno sa tom zemljom i Kinom izgradi fabriku za proizvodnju kineske Sinofarm vakcine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 11. marta da je dogovoreno da Srbija zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom izgradi fabriku za proizvodnju kineske Sinofarm vakcine.

Vučić je to izjavio za Radio-televiziju Srbije tokom zvanične posete Emiratima.

"Narednih dana, u roku od dve nedelje, napravićemo to i javno, i za potpisivanje. To će biti potpuno grinfild, nova fabrika za vakcine, za Sinofarm vakcine, koju ćemo graditi zajedno sa Emiratima i Kinezima u Srbiji“ izjavio je Vučić i dodao da bi proizvodnja vakcina trebalo da počne od 15. oktobra.

"Imaćemo od tada velike količine vakcina za nas, ali i za ceo region, jer ono što sam naučio večeras jeste da ćemo morati pa makar po bukvalnoj ceni koštanja da dajemo vakcinu regionu, jer sve to što mi budemo naše ljude izlečili ili preventivno delovali ne vredi ako u regionu postoji problem", rekao je Vučić.

Ministar bez portfelja Nenad Popović saopštio je ranije istog dana da će proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V u Institutu Torlak početi do 20. maja ove godine.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srbije i Rusije će do kraja marta potpisati Sporazum o transferu tehnologija.