Evropski regulator: Nema naznaka da je vakcina uzrok smrti u Austriji

Austrijske vlasti su 7. marta privremeno prekinule imunizaciju vakcinama AstraZeneca

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je 10. marta da za sada ne postoji ništa što bi nagovestilo da su vakcine protiv korona virusa britansko-švedskog proizvođača AstraZeneca uzrokovale smrt i razboljevanje dve osobe u Austriji.

Austrijske vlasti su 7. marta privremeno prekinule imunizaciju građana vakcinama AstraZeneca dok traje istraga o smrti jedne osobe i obolevanju druge nakon što su primile vakcinu.

Savezna kancelarija za bezbednost u zdravstvenoj nezi saopštila je da je primila dva izveštaja u vezi sa vakcinacijom iz iste isporuke vakcina AstraZeneca u klinici "Cvetl" u pokrajini Donja Austrija.

Pročitajte i ovo: Austrija pauzira vakcinisanje AstraZenecom

Četrdesetdevetogodišnja žena preminula je zbog ozbiljnog problema sa zgrušavanjem krvi, dok se kod tridesetpetogodišnje žene razvio pulmonarni embolizam i u toku je njen oporavak.

"Trenutno nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ova stanja, koja nisu navedena kao neželjeni efekti kod ove vakcine", navodi se u saopštenju EMA.

U saopštenju se dodaje da se "iako se u ovoj fazi nedostatak kvaliteta smatra malo verovatnim", istražuje kvalitet isporuke.

Pročitajte i ovo: Nova britanska studija o vakcinaciji nasuprot skepse oko Astra Zeneke

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.