Protest ugostitelja zbog najavljenog lockdowna u Kantonu Sarajevo

Protest ugostitelja ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo 8. marta 2021.

Više desetina građana okupilo se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) izražavajući nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Kantona o najavljenom „zatvaranju“ Sarajeva tokom sljedećeg vikenda (od 12. do 15. marta).

Protesti su organizovani na društvenim mrežama, a među okupljenima je najviše ugostitelja, koji skandiraju: „Kupite vakcine, kupite vakcine!“

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Vlada KS je u ponedjeljak (8. marta), donijela odluku da će od petka (12. marta) u 20 sati, do ponedjeljka (15. marta) u 7 ujutro, u Sarajevu biti zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe i apoteke.

Kako je najavio premijer KS Edin Forto građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

“Biće omogućena samo dostava hrane i pića, moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom. Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi najjača žarišta i najagresivnije se širi virus. Ovo radimo samo za ovaj vikend, pratimo situaciju iz dana u dan, a ako se pogorša, moraćemo ići sa oštrijim mjerama”, najavio je premijer Forto.

Forto je rekao i da će tokom vikenda raditi javni prevoz, a da je odluka o “zatvaranju” KS uslijedila jer je “novi soj korona virusa agresivniji, virulentniji, te puno lakše razvija teške kliničke slike”.

„Bolnički kapaciteti su popunjeni, zdravstveni sistem je na granici, ako se rast nastavi – nećemo moći zbrinjavati ni one sa lakšom slikom. Zbog svega toga smo odlučili, nastavićemo jako sprovođenje mjera radnim danima do vikenda. A za vikend, u 20:00 uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 07:00 sati u ponedjeljak”, najavio je Forto.

Pročitajte i ovo: Vlada Kantona Sarajevo usvojila mjere za pomoć zdravstvu

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast broja novozaraženih od korona virusa u KS. Prema podacima Javnog zdravstva KS u prethodnoj sedmici potvrđeno je više od tri hiljade novoooboljelih od korona virusa, što je za hiljadu više nego u sedmici ranije.

Bosna i Hercegovina (BiH) i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH (FBiH) i Republika Srpska (RS), izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Pročitajte i ovo: BiH prihvatila dodatne uslove Pfizera za nabavku vakcina

Za sada, jedine vakcine koje su stigle u FBiH jesu 10 hiljada doza AstraZeneca vakcine koje je 2. februara donirala Srbija, a koje će, prema najavama direktora za Javno zdravstvo FBiH, Davora Pehara, biti isporučene u utorak i srijedu (9. i 10. marta), u svih deset kantona u FBiH.

Vlada FBiH, je na hitnoj sjednici u ponedjeljak (8. marta), donijela odluku o nabavci 400 hiljada vakcina protiv COVID-a 19.

Potvrđeno je i formiranje ‘ad-hoc’ tima koji će u ime FBiH voditi pregovore o nabavci vakcina.

Istovremeno u drugi BiH entitet, Republiku Srpsku (RS), u ponedjeljak (8. marta) stigao je novi kontingent od 20 hiljada ruskih vakcina Sputnik V. One su avionom dopremljene iz Moskve u Beograd, odakle su drumskim saobraćajem prevezene u Banjaluku.

U ovaj entitet 1. marta stigao je prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V, koje su nakon odobrenja za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH raspoređene zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom.

Vlasti RS-a naručile su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

U posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini (BiH) umrlo je 38 osoba koje su bile zaražene korona virusom. Istovremeno je, prema podacima nadležnih institucija, registrovano više od 390 zaraženih osoba virusom SARS-CoV-2.