Predsjednik Opštine Tuzi saslušan u tužilaštvu u Podgorici

Nik Đeljošaj dolazi na saslušanje u tužilaštvo u Podgorici (4. mart 2021.)

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je saslušan 4. marta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici povodom krivične prijave Uprave policije.

Đeljošaj je nakon saslušanja kazao da mu se na teret stavlja blokada saobraćajnica 25. februara, čime su ometana službena lica.

Ocijenio je da je prijava za njega uvreda, ali da poštuje institucije, da će mirno sačekati njihovu odluku, te da je spreman da ide i u zatvor.

Građani Tuzi su 25. februara blokirali glavnu saobraćajnicu nakon što je Đeljošaj pozvao na nepoštovanje epidemiološke mjere koja se odnosi na zatvaranje ugostiteljskih objekata u toj opštini.

On je tada kazao da mjere nisu propisane u cilju sprječavanja epidemije jer su Tuzi u zelenoj zoni po broju inficiranih korona virusom, te ih ocijenio kao osvetu zbog isticanje albanske zastave povodom dana državnosti Kosova 17. Februara

Tuzi su opština desetak kilometra od glavnog grada Podgorice, koju dominantno naseljavaju građani albanske nacionalnosti.

U izjavi medijima nakon saslušanja, Đeljošaj je kazao da su građani Tuzi i on branili Ustav, a da je kao predsjednik Opštine imao obavezu i da zaštiti ekonomiju.

"Da su mjere bile diskriminacija, dobili smo potvrdu nakon 48 sati, kad su one promijenjene", rekao je Đeljošaj i dodao da ostaje pri ocjeni da su mjere predstavljale "političku akciju" koja je dobila politički odgovor.

Zbog protesta se nakon cjelodnevnih pregovora opštinskog rukovodstva Tuzi sa Vladom, Đeljošaj sreo sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, kada je dogovoreno da će mjere za Tuzi biti korigovane i da će se ugostiteljski objekti za par dana ponovo otvoriti .

Podsjetite se: Policija se povukla iz Tuzi, ugostiteljski objekti nastavili sa radom

Opština Tuzi je u prvom talasu epidemije bila primjer efikasne borbe lokalne zajednice protiv korona virusa.

U martu i aprilu 2020, u cijeloj opštini su uspješno spovedene tri sedmice karantina, što je značajno smanjilo broj inficiranih.