TI u BiH prijavio 10 stranaka zbog primanja „nezakonitih“ donacija

Transparency International, Sarajevo - maj 2009.

Organizacija Transparency International (TI) prijavila je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u petak, 26. februara deset političkih stranaka zbog primanja donacija od privatnih preduzeća koja su imala zaključene ugovore sa organima izvršne vlasti.

Prijave su podnesene protiv stranaka Hrvatska demokratske zajednice BiH (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratska Fronta (DF), Sociajaldemokratske partija (SDP), Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokrate BiH (SD), Nezavisne BH liste i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu, saopšteno je iz TI.

Pročitajte i ovo: TI: BiH među zemljama u kojima se korupcija najviše pogoršava, građani životno ugroženi 

U saopštenju TI se navodi kako su uz prijavu CIK-u dostavljeni i „spiskovi ugovora koje su finansijeri ovih stranka potpisali s organima izvršne vlasti tokom 2020. godine, a zanimljivo je da brojnim organima upravljaju upravo stranke koje su donirali“.

Tako je preduzeće BOSSIL doo, koja se pojavljuje među donatorima HDZ-a BiH u Vitezu, prošle godine dobilo posao izgradnje pristupnog puta vrijedan preko 329.000 KM (oko 168.000 eura) od općine Vitez u kojoj je HDZ na vlasti, navode u saopštenju.

„Radi se o zabranjenom prilogu pa će HDZ morati da vrati donaciju, a CIK može izreći sankcije do trostrukog iznosa primljenog priloga. Takođe, ova firma je 2019. godine od općine Vitez dobila ugovore vrijedne preko 2,4 miliona KM pa je indikativno da se baš ona dovodi u vezu sa finansiranjem lokalnog HDZ-a,“ kažu iz TI.

Pročitajte i ovo: BiH pozvana da uskladi Zakon o sprečavanju sukoba interesa