Policija Crne Gore o slučaju Belivuk: Razmenjujemo informacije sa Srbijom

Uhapšeni Belivuk u pratnji policije prilikom racije na stadionu fudbalskog kluba "Partizan", 4.februar

Razmena informacija sa partnerskim službama u okruženju vrši se na dnevnom nivou u odnosu na interesantne bezbednosne događaje, bezbednosno interesantna lica i članove organizovanih kriminalnih grupa, odgovorila je Uprava policije Crne Gore na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li sarađuju sa Srbijom u slučaju Belivuk.

Policijska akcija u kojoj su u Srbiji uhapšeni Veljko Belivuk i još 21 osoba započeta je 4. februara. Belivuk i njegovi navodni saradnici se sumnjiče za ubistva, trgovinu drogom i posedovanje oružja. U medijima je Belivuk označen kao vođa navijačke grupe „Principi“ kluba „Partizan“ i navodni pripadnik „kavačkog“ kriminalnog klana koji je poreklom iz Crne Gore. Nekoliko dana pre hapšenja boravio je u Crnoj Gori.

„Ostvarena je komunikacija na operativnom nivou između službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije Crne Gore i službenika Uprave kriminalističke policije Republike Srbije, od momenta dolaska u Crnu Goru V.B. i ostalih lica koja su bili sa njim, do njihovog odlaska iz naše države. Takođe izvršena je razmena operativnih saznanja i informacija u odnosu na njihov boravak u Crnoj Gori“, navedeno je u odgovoru.

Pročitajte i ovo: 'Uvezena mafija' i moguće veze sa državom u slučaju Belivuk

Policija Crne Gore je kao primer saradnje sa Srbijom navela i nedavnu „razmenu informacija“ o L.I. (23) koji je lišen slobode u Budvi pod sumnjom za pokušaj ubistva, nedozvoljeno držanje oružja i formiranje kriminalne organizacije.

L.I. se, kako je navela crnogorska policija, u Srbiji sumnjiči za ubistvo A.Š. i nalazi se na Interpolovoj poternici. Puna imena se ne navode u saopštenju, već samo inicijali, i ne precizira se da li je hapšenje L.I. u Budvi na bilo koji način povezano sa slučajem Veljka Belivuka u Srbiji ili sukobom „škaljarskog“ i „kavačkog“ klana.

Sukob dva kriminalna klana iz predgrađa Kotora, „škaljarskog“ i „kavačkog“, zbog droge traje od 2014. godine, a u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA), na koji se poziva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, piše da su se sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore priklonile ili „škaljarskom“ ili „kavačkom“ klanu.

Novinari KRIK-a su izračunali da je sukob „škaljarskog“ i „kavačkog“ klana je do sada odneo više od 40 života. Ubistva su se dešavala najviše u Srbiji i Crnoj Gori.

Pročitajte i ovo: Veljko Belivuk od navijača do ‘osnivača novog Zemunskog klana’

Na pitanja o saradnji policije Srbije i Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala, crnogorska policija je navela da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije tokom 2019. i 2020. godine održali više operativnih sastanaka u Budvi, Podgorici, Banja Luci i Beogradu sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije i Upravom za borbu protiv organizovanog i teškog kriminala bh.entiteta Republika Srpska.

„Na tim sastancima su razmenjivani operativni policijski podaci i informacije koje se odnose na izvršenje najtežih krivičnih dela, lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem tih krivičnih dela, organizovanih kriminalnih grupa koje deluju na području regiona i šire, te su i dogovoreni modaliteti dalje policijske saradnje“, stoji u odgovoru.

Uprava policije Crne Gore navela je i da je blagovremena i profesionalna saradnja sa policijskim službama država u regionu i šire jedan od prioriteta u radu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, od kako je taj sektor formiran 2019. godine.

Pročitajte i ovo: Obračuni na ulicama Beograda, pucnji kao svakodnevica