Predsjednik Microsofta: Napad ruskih hakera 'najsofisticiraniji' ikada

Predsjednik Microsofta Brad Smit

Hakerska kampanja za koju su američke obavještajne službe rekle da iza nje vjerojatno stoji Rusija, "vjerovatno je najveći i najsofisticiraniji napad koji je svijet ikad vidio", rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Smith je, govoreći u intervjuu koji je 14. februara emitovan na CBS-u, razgovarao o opsegu masovnog upada otkrivenog u decembru koji je prekršio mrežu vlada i privatnih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i mnogim drugim zemljama.

"Kada smo analizirali sve što smo vidjeli u Microsoftu, zapitali smo se koliko je inženjera vjerovatno radilo na tim napadima. A odgovor do kojeg smo došli bio je, sigurno, više od 1.000", rekao je Smith.

Pročitajte i ovo: Bidenov tim razmatra kaznu Rusiji zbog cyber napada


Stručnjaci za kibernetičku sigurnost rekli su da bi mogli proći mjeseci kako bi se identificirali svi ugroženi sistemi i protjerali hakeri. Rusija je porekla bilo kakvu umiješanost u napad.

Microsoft je krajem decembra objavio da je među hiljadama kompanija kojima su sistemi ugroženi. Naveli su da su hakeri dobili pristup izvornom kodu, ali da ta aktivnost nije dovela u opasnost sigurnost svojih ili bilo koje podatke o kupcima.

Softverski gigant je ranije priznao da je, poput američkih vladinih agencija i drugih firmi, preuzeo ažuriranja softvera za upravljanje mrežom kompanije SolarWinds na koje su hakeri ciljali. Kompromitovani softver pružio je hakerima skriveni pristup vladinim mrežama i mrežama kompanija.

Microsoft je tada rekao da je operaciju hakiranja izveo "vrlo sofisticirani akter nacionalne države" i rekao da su pogođene kompanije i preduzeća bili u nekoliko drugih zemalja, uključujući Kanadu, Meksiko, Belgiju, Španiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate.