Lavrov: Spremni smo za prekid veza sa EU

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna da raskine sve veze sa Evropskom unijom, ukoliko joj Brisel uvede ekonomske sankcije zbog hapšenja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Lavrov je to rekao u intervjuu čiji su delovi objavljeni na internet stranici ministarstva spoljnih poslova Rusije u petak, 12. februara, prenosi agencija Reuters.

"Polazimo od činjenice da smo spremni u slučaju da ponovo vidimo uvođenje sankcija u nekim sektorima koji stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući i najosetljivije sfere", rekao je Lavrov.

"Ne želimo da se izolujemo od globalnog života, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, onda se pripremite za rat", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Berlin, Varšava i Stokholm proteruju ruske diplomate

Nemačka: Zabrinjavajući komentari Lavrova

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je kao "uznemirujuć" komentar ruskog šefa diplomatije.

"Ove izjave su zabrinjavajuće i neshvatljive", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova na konferenciji za novinare u Berlinu.

Portparolka ministarstva je prenela ocene šefa nemačke diplomatije Hajka Masa, koji nije odbacio mogućnost novih sankcija, ali je istovremeno naglasio da je bitno održati dijalog sa Rusijom, prenela je agencija Reuters.

Odnosi Rusije i Zapada su pod ponovnim pritiskom zbog hapšenja opozicionog političara i kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, što je pokrenulo najave mogućih novih sankcija Rusiji.

Troje evropskih diplomata izjavili su 11. februara za Reuters da će Evropska unija verovatno izreći zabranu putovanja i zamrzavanje imovine saveznicima ruskog predsednika Vladimira Putina, moguće već ovog meseca.

Nemačka, Švedska i Poljska najavile su 8. februara da će proterati ruske diplomate kao odgovor na slične mere koje je Rusija uvela 5. februara zbog afere sa zatvorenim ruskim opozicionarom.

Moskva je 5. februara proterala nemačke, poljske i švedske diplomate, a o tome nije obavestila visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja(Josep Borrell), koji je tog dana bio u poseti Moskvi.

Pročitajte i ovo: Borell od Moskve zatražio oslobađanje Navaljnog, Lavrov nazvao EU "nepouzdanim partnerom"

Borel je, govoreći u Evropskom parlamentu o mogućnosti sankcija, vladu ruskog predsednika Vladimira Putina opisao kao nemilosrdnu, autoritarnu i uplašenu od demokratije.

Borelj je izjavio da se tokom posete Moskvi uverio da Rusija želi da se odvoji od Evrope i podeli Zapad, navodi Reuters.

Navaljni, žestoki kritičar predsednika Vladimira Putina, uhapšen je po dolasku u Moskvu 17. januara, nakon što je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj oporavljajući se od trovanja za koje Zapad veruje da je naredio Kremlj.

Pročitajte i ovo: Ruski opozicionar Aleksej Navaljni na suđenju za klevetu

Osuđen je na skoro tri godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne dok je bio u Nemačkoj.

Desetine hiljada Rusa izašlo je poslednjih nedelja na ulice protestujući protiv Putinove dvadesetogodišnje vladavine i zahtevajući puštanje Navaljnija, što je izazvalo žestoko policijsko nasilje nad demonstrantima.

Zapadni lideri takođe su zatražili da Navaljni bude odmah oslobođen.

Rusija se obrušila na međunarodnu podršku Navaljnom, optužujući Evropu i Sjedinjene Države za mešanje u njene unutrašnje poslove.

Očekuje se da će se Borel 22. februara sastati sa ministrima spoljnih poslova EU kako bi razgovarali o novim sankcijama protiv Moskve koje bi zahtevale podršku svih 27 članica.

Pročitajte i ovo: Pogoršanje odnosa EU i Rusije posle problematične Borrellove posete Moskvi