SZO preporučuje vakcinu AstraZeneca kao vitalnu za siromašne nacije

Vakcina AstraZeneca protiv COVID-19 je sigurna i efikasna, saopštila je komisija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO), savjetujući da će vakcinacija imati veliku korist, uključujući i dijelove svijeta gdje južnoafrička varijanta korona virusa može smanjiti njenu efikasnost.

Pročitajte i ovo: Organizacije umirovljenika u Hrvatskoj protiv AstraZeneca cjepiva

Privremena preporuka došla je od Strateške savjetodavne grupe SZO za imunizaciju (SAGE) 10. februara, jer se očekuje da će UN-ova zdravstvena agencija sljedeće sedmice dati odobrenje za vakcinu AstraZenece. Vakcina AstraZeneca čini veliku većinu od skoro 340 miliona injekcija koje globalni program COVAX planira isporučiti siromašnijim zemljama prije jula. Ali prije nego što se počne sa isporukama, SZO mora dati hitno odobrenje.

Vakcina AstraZeneca nije imala dobar početak distribucije jer je nekoliko zemalja postavilo pitanja treba li je davati starijim osobama ili da li je učinkovita protiv varijante virusa koja je prvi put pronađena u Južnoj Africi. Ali, stručnjaci SAGE-a zaključili su da je, uprkos nedovoljnim podacima o djelotvornosti ove vakcine na ljude starije od 65 godina, "vjerovatno" da je vakcinacije te populacije bila učinkovita i sigurna, baš kao i mlađe skupine.

Stručnjaci su takođe rekli da bi vakcinu trebalo koristiti čak i tamo gdje se pronađu zabrinjavajuće varijante virusa, posebno u odnosu na onu dominantnu u Južnoj Africi.