Dodik: Novi visoki predstavnik nepoželjan u Republici Srpskoj

Ako bude imenovan novi visoki predstavnik reći ćemo mu da nije poželjan i da nećemo da sarađujemo s njim: Milorad Dodik

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u subotu, 6. februara, u Banjaluci da ukoliko bude izabran novi visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovinu da to predstavlja nastavak pravnog nasilja.

„Republika Srpska (RS - entitetu u Bosni i Hercegovini), u skladu sa Aneksom X, nije pitana oko toga i smatram da je to nelegitiman prijedlog. Ako bude imenovan novi visoki predstavnik reći ćemo mu da nije poželjan i da nećemo da sarađujemo s njim. Ako kaže RS treba vratiti vojsku, sudstvo, indirektne poreze hoćemo razgovarati, a o svemu drugom nećemo. Može da dođe ko god hoće“, izjavio je Dodik.

Početkom ove godine pojavile su se informacije da bi trenutnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini austrijskog diplomatu Valentina Incka, koji ovu funkciju obnaša od 1. marta 2009. godine mogao zamijeniti neko drugi.

Pročitajte i ovo: Novi visoki predstavnik u BiH: Njemačka predložila, ostali ćute

Njemačka federalna vlada (Bundeskabinett) je 20. januara 2021. potvrdila zvaničnu kandidaturu Christiana Schmidta (63) za poziciju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH).

Pročitajte i ovo: Koja je uloga visokog predstavnika u BiH

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijeg kao Daytonski mirovni sporazum, koji je dogovoren 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Daytonu, a potpisan 14. decembra 1995. u Parizu.

Visoki predstavnik OHR-a ima ovlasti nadgledanja provedbe i “konačnu interpretaciju” Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja.