Ambasadori Kvinte pozvali na fer i transparentne izbore na Kosovu

Ambasadori zemalja Kvinte izrazili su svoju posvećenost slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim vanrednim izborima koji se 14. februara održavaju na Kosovu.

“Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije Evropske unije o izborima 6. oktobra 2019.” naveli su šefofi misije Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih država nakon sastanka sa predsjedavajućom Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dakom.

Oni su također naveli da CIK mora da osigura da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja.

Pročitajte i ovo: Predizborno Kosovo: Sa suda na izborne liste

“Predizborne procedure, uključujući potvrdjivanje kandidata, još uvek su u toku. U ovom trenutku verujemo da narod Kosova zaslužuje pribranost i zrelost sa svih strana. Važno je da se zakonske odluke poštuju i da se putevi žalbe slede bez uplitanja. Pozivamo sve da se uzdrže od zapaljivih i špekulativnih ličnih napada”, navode iz Kvinte.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu uslijedilo je nakon što je Ustavni sud Kosova ocijenio da Vlada Avdulaha Hotija nije legitimna jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri mjeseca zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

Pročitajte i ovo: Vjosa Osmani: Mora se zaštititi izborni proces

U obrazloženju odluke Ustavnog suda je tada precizirano da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ambasadori Kvinte su također naveli da bi se osigurali uspješni izbori "na građanima Kosova je takođe da izađu na izbore i da to urade na siguran način, takođe prateći sve mjere protiv COVID-19".

Pročitajte i ovo: CIK Kosova: Kandidatura 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o izborima