SAD donira 20 miliona dolara turizmu u BiH

Prezentacija odmoriubih, plaftorma za lokalni turizam, Sarajevo - juli, 2020.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (BIH) koji će, kroz poticanje saradnje između svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog uticaja pandemije COVID-19.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u BiH Eric Nelson rekao je u ponedeljak 25. januara tokom webinara posvećenog predstavljanju projekta da će vlada SAD kroz projekt USAID-a pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije, te doprinesu jačanju turizma u postkovid svijetu.

Nelson je naveo nekoliko turističkih atrakcija koje je, kako kaže putujući kroz BiH vidio, a to su vodopadi, mostovi, Počitelj, Trebinje, Bjelašnica, Jahorina.

„To je početak što BiH ima ponuditi turistima. Moramo podijeliti sa svijetom ono što ova zemlja nudi“, rekao je Nelson.

Pročitajte i ovo: Turisti iz Srbije 'otkrili' Mostar

On smatra kako BiH sada treba preduzeti korake da se prilagodi postcovid svijetu dodajući da je u 2020. godini zbog pandemije došlo do pada 80 posto turista, te da je hiljade radnika izgubilo radna mjesta u sektoru turizma.

Nelson je dodao da je potreban brz popravak infrastukture, kao i primjena digitalnih usluga u ovom sektoru.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick je rekla tokom webinara da je pandemija korona virusa imala razarajuće posljedice u čitavom svijetu, pa i u BiH, te da USAID vjeruje da investicije u turizam omogućuju više novih radnih mjesta i jačanje ekonomije.

Cilj petogodišnjeg, 20 miliona američkih dolara vrijednog projekta, je podrška dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom, te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo povodom pokretanja projekta. Naglasio je da BiH ima potencijal za razvoj turizma s obzirom da je zabilježena značajna stopa rasta turističkih dolazaka u periodu prije pandemije.

„Prije pandemije zabilježena je jedna od najvećih stopa rasta u zemljama zapadnog Balkana i dolazili su turisti iz regiona, ali i Kine, Koreje, SAD, svih zemalja Evrope. Svojom raznovrsnom turističkom ponudom BiH zadovoljava zahtjeve različitih profila turista. Kada pogledamo statistiku, turizam može biti jaka privredna grana u BiH“, rekao je Košarac.

Pročitajte i ovo: 'Turizam je klinički mrtav'

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pripremilo je tri nova zakona u vezi sa sektorom turizma i ugostiteljstva primjenjujući najbolje svjetske prakse, rekla je ministrica Edita Đapo.

Ona navodi da ministarstvo na čijem je čelu kontinuirano radi na prilagođavanju zakonodavstva i direktiva vezanih za okoliš, te da je pružena značajna podrška kroz grantove i transfere privatnom sektoru.

Uprkos strahovima i izazovima, kako je rekla ministrica trgovine i turizma Repubilke Srpske (RS) Suzana Gašić, život nije i ne smije da stane.
„Zahvaljujući ovako sveobuhvatnom projektu, zajedničkim snagama doći ćemo do novih, održivih rješenja za oporavak i jačanje turizma u BiH“, naglasila je Gašić.

Pročitajte i ovo: PSBiH podržala smanjenje PDV-a u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, BiH se nalazi na 116. mjestu međunarodnog indeksa robnih marki, a Slovenija je na 68. dok je Hrvatska na 27. mjestu.

U 2020. godini, COVID-19 prisilno je zaustavio putovanja, što je prouzrokovalo pad dolazaka u BiH od 84 % u odnosu na 2019. godinu.

Baš tokom 2019. godini, turizam u Bosni i Hercegovini je zabilježio svoj najveći broj dolazaka sa porastom od 12 posto u odnosu na 2018. godinu, zapošljavao je 50.000 ljudi i ostvario procijenjeni prihod od oko 1,2 milijarde američkih dolara.