Susanne Schütz: BiH predstavlja top prioritet za Njemačku

Susanne Schütz, direktorica za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke

Susanne Schütz, direktorica za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, potvrdila je na svom Twitter profilu da je Christian Schmidt kandidat te zemlje za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i da “BiH predstavlja top prioritet za Njemačku”.

Na svom Twitter nalogu Schütz je objavila i zvanično saopštenje njemačkog ministarstva u kojem se navodi da je Vlada Njemačke u srijedu, 20. januara, odlučila imenovati nekadašnjeg federalnog ministra i člana Bundestaga za svog kandidata za šefa OHR-a.


“Predlažući Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika za BiH, Njemačka preuzima inicijativu da se zemlja još jednom stavi na višu poziciju na međunarodnoj političkoj agendi. Savezna vlada ima veliki interes za razvoj BiH i podržava izglede da država postane članicom Evropske unije (EU)”, navodi se u saopštenju.

Kabinet Bundestaga potvrdio je u srijedu, 20. januara, zvanično kandidaturu Christiana Schmidta za poziciju visokog predstavnika u BiH.

Christian Schmidt je političar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i bivši ministar poljoprivrede Njemačke. Trenutno je zastupnik u Bundestagu, angažovan na vanjskopolitičkim pitanjima.

Pročitajte i ovo: Christian Schmidt zvanično novi kandidat za Visokog predstavnika u BiH

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH, a potvrđuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Pročitajte i ovo: Novi visoki predstavnik u BiH: Njemačka predložila, ostali ćute

Članice Upravnog odbora su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Trenutni visoki predstavnik u BiH je Valentin Inzko, koji je na ovoj funkciji od 1. marta 2009. godine, kao diplomata koji ima najduži staž na tom mjestu u odnosu na svoje prethodnike.

Pročitajte i ovo: Incko: Pozdravio bih promjenu na mjestu visokog predstavnika

Austrijski diplomata Valentin Inzko je sedmi visoki predstavnik u BiH.