Dodik: 10.000 ruskih vakcina u RS stiže sljedeće sedmice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik najavio je u srijedu, 20. januara kako će sljedeće sedmice u Republiku Srpsku (RS) iz Rusije biti dopremljeno 10.000 vakcina protiv virusa korona, a u narednih mjesec do dva i ostale količine koje su ranije dogovorene.

U izjavi za Radio Republike Srpske, Dodik je kazao i da će 26. januara sa zvaničnicima Srbije u Beogradu razgovarati o tome da dio vakcina, koje je Srbija dobila iz Kine, bude proslijeđen bosanskohercegovačkom entitetu RS.

"U idućoj sedmici trebalo bi da dogovorimo i određenu količinu vakcina iz Srbije i da nastavimo naše pregovore koje imamo sa Kinom, u očekivanju da će `Covax` konačno stići i time biti omogućeno da imamo i treću alternativu", rekao je Dodik.

Vakcine iz programa COVAX (Mehanizam za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19) su naručene preko Ministarstva civilnih poslova BiH, za koje se ne zna tačno kada će stići.

Institut za javno zdravstvo RS, inicirao je i nabavku ruske vakcine Sputnik V.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, drugog bosanskohercegovačkog entiteta, najavio je 19. januara kako se očekuje da će prvo cjepivo koje će doći u Federaciju BiH biti proizvođača Pfizer.

On je dodao kako konkretnog podatka o dolasku cjepiva još uvijek nema, ali je okvirni očekivani period kraj januara i početak februara.