Policajac povređen u sukobu ispred Kongresa peta žrtva nasilja na Kapitolu

Sukob policijskih snaga i nasilnih Trampovih pristalica, Kapitol hil, 6. januar 2021.

Američki policajac Brajan Siknik preminuo je sinoć od posledica povreda zadobijenih tokom dežurstva za vreme sukoba koji su se dogodili kada su nasilne pristalice Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa, saopštila je policija, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je Siknik odgovorio na nerede u sredu i da je povređen u sukobu. On je posle zadobijenih povreda prebačen u lokalnu bolnicu gde je podlegao povredama. Policija će istražiti smrt policajca.

Siknik je peta žrtva nasilja koje se dogodilo kada su nasilne pristalice odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa upale u Kongres 6. januara. Žena koja su policajci ranili u sredu u Kongresu kasnije je podlegla povredama, a ostale tri osobe su stradale usled "medicinskih problema" povezanih s upadom Trampovih pristalica u zgradu parlamenta.

Pročitajte i ovo: Zašto obezbjeđenje nije uspjelo da zaustavi nasilje Trumpovih pristalica?

Nasilni upad dogodio se tokom procesa potvrđivanja rezultata američkih predsedničkih izbora održanih u novembru prošle godine. To je prvi put od 1812. godine kada su britanske trupe zapalili Capitol Hill da se dogodio nasilni upad u zgradu Kongresa.

Tokom upada u zgradu Trampove pristalice su uzvikivale “Želimo Trampa”.

Kongres je evakuisan, a jake policijske snage uz Nacionalnu gardu raspoređene su u Washingtonu. Pojedini nasilni demonstranti ušli su i u prostorije Senata, razbijali prozore, a snimci CNN-a pokazali su jednog od Trampovih pristalica kako sedi na stolici predsedavajućeg Senata.

Vaš browser nepodržava HTML5

Haos unutar američkog Kongresa

Najmanje 68 osoba uhapšeno je kao rezultat nasilja koji se desio ispred i u Capitol Hillu.

U četvrtak, dan nakon što su njegove nasilne pristalice upale u zgradu Kongresa dok su članovi potvrđivali Bajdenovu pobedu odlazeći američki predsednik Donald Trump priznao je da će Džo Bajden biti naredni predsednik.

Tramp koji je još u četvrtak ujutro nastavljao sa tvrdnjama da je prevaren na izborima, rekao je da će se sada fokusirati na osiguranje glatkog prenosa moći na Bajdenovu administraciju, u video izjavi objavljenoj na Twitteru gde je dan ranije bio blokiran na 12 sati.

“Nova administracija imaće inauguraciju 20. januara”, rekao je Tramp u videu.

Posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Columbia Joe Biden dobio je 306 elektorskih glasova u Kongresu.

Pročitajte i ovo: Kongres potvrdio izbor Bidena za predsjednika SAD

Potpredsednik Majk Pens, koji je kao predsedavajući Senata nadzirao postupak sertifikacije, potvrdio je Kongresu da su od 538 glasova Elektorskog koledža Džo Bajden i Kamal Haris dobili 306, a Donald Tramp i Majk Pens 232 - što odražava rezultate predsedničkih izbora u novembru 2020.

"Najava stanja glasanja od strane predsedavajućeg Senata smatraće se dovoljnom za izbor predsednika i potpredsednice Sjedinjenih Država, čiji mandat počinje 20. januara 2021. godine", rekao je Pens.