Lider demokrata u Senatu traži od Pencea da smijeni Trumpa

Demokratski lider Chuck Schumer

Lider demokrata u američkom Senatu Chuck Schumer pozvao je odlazećeg potpredsjednika Mike Pencea da smijeni Donalda Trumpa nakon nasilja Trumpovih pristalica u Kongresu.

"Ono što se jučer dogodilo u Capitol Hillu bila je pobuna protiv SAD koju je podstakao predsjednik", rekao je Schumer u saopštenju. “Ovaj predsjednik ne bi trebao da bude na funkciji ni dana više”.

Schumer je pozvao potpredsjednika da se pozove na 25. ustavni amandman koji omogućava da potpredsjednik i većina u predsjednikovom kabinetu proglase šefa države "nesposobnim" za dalje obavljanje funkcije i uklone ga sa vlasti.

Pročitajte i ovo: Šta se sprema za posljednje dane predsjednika Trumpa nakon nasilja u Capitolu?

Schumer je rekao da ukoliko Pence to odbije, onda bi Kongres trebao da pokrene postupak za opoziv.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi pridružila se u pozivu za korištenje 25 amandmana kako bi se Trump uklonio iz kancelarije.

“Predsjednik Sjedinjenih Država podsticao je na oružanu pobunu protiv Amerike”, rekla je ona.

Postoje dva načina za uklanjanje predsjednika s funkcije: 25. amandman američkog Ustava i opoziv nakon čega slijedi presuda Senata. U oba scenarija, potpredsjednik Mike Pence bi preuzeo dužnost do Bajdenove inauguracije.

Pročitajte i ovo: Može li se Trump smijeniti s funkcije prije isteka mandata 20. januara?

Da bi se pozvali na 25. amandman, Pence i većina Trumpovog kabineta trebali bi proglasiti da Trump nije u stanju izvršavati dužnosti predsjednika i smijeniti ga. U tom scenariju Pence bi preuzeo funkciju.

Izvor blizak sa ovom inicijativom kazao je da je bilo nekih preliminarnih razgovora između nekih članova vlade i Trumpovih saveznika o pozivanju na 25. amandman.