Vulin: MUP vodi ozbiljnu istragu o prisluškivanju Vučića

Ono što sada mogu da kažem je da se ne može prisluškivati predsednik i prvi čovek Republike Srbije, a da u tome nema zle namere: Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras (4. januar) da MUP sprovodi ozbiljnu istragu u slučaju prisluškivanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, iza koga, kako je ocenio stoji zla namera.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova proverava sve navode i sprovodi jednu vrlo ozbiljnu istragu, koja će morati da da rezultate. Ali ono što sada mogu da kažem je da se ne može prisluškivati predsednik i prvi čovek Republike Srbije, a da u tome nema zle namere“, rekao je ministar Vulin ugostovanju na televiziji B92.

Prema njegovim rečima, o motivima i kvalifikaciji prisluškivanja predsednika Vučića moći će da se govori tek kada se policija sa konačnim rezultatima obrati nadležnim pravosudnim organima.

Pročitajte i ovo: Afere 'prisluškivanja' političara u Srbiji bez poznatog ishoda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 31. decembra na TV Pink izjavio da su ga prisluškivale domaće sužbe, a da će nadležni organi utvrditi da li su bile povezane sa strancima.

„Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost", rekao je Vučić poručujući da se time bave nadležni organi.

On je tom prilikom dodao i da je prisluškivanje predsednika države direktan pokušaj državnog udara.

Prema rečima Aleksandra Vulina, Ministarstvo unutrašnjih poslova se bavi činjenicama, i od važnosti je da se otkriju svi detalji o ovom slučaju.

Ministar policije je istakao da niko ne sme bez odgovarajućeg naloga da presreće komunikaciju i prisluškuje bilo kog građanina Srbije i da je to posebno osetljivo kada je u pitanju predsednik države.

Pročitajte i ovo: Čija je BIA?

Više javno tužilaštvo i Republičko javno tužilaštvo nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li su počeli da postupaju povodom Vučićevih navoda da je bio prisluškivan. Takođe nisu odgovorili ni na pitanje kakav je ishod bio u prethodnim slučajevima navoda o prisluškivanju državnih zvaničnika i političara.

Podsetimo, Vučić je u avgustu 2019. godine rekao da je bio predmet praćenja i nadgledanja tajnih srpskih službi u poslednjih 25 godina i tada je na TV Pink čitao sa dokumenata na kojima je stajala oznaka "državna tajna".

Posle je tvrdio da je oznaku tajnosti skinuo u skladu sa zakonom.