EU: Očajna situacija sa migrantima u BiH, odmah otvoriti kamp Bira

Izbeglički kamp Bira

Komesarka za unutrašnje poslove Evropske Unije Ylva Johansson oglasila na svom Twitter nalogu u četvrtak, 31. decembra, povodom posljednjih dešavanja u vezi migrantske krize u Bosni i Hercegovini i zatražila da se „odmah“ otvori objekat Bira u Bihaću, na sjeverozapadu BiH, u koji bi se smjestili migranti i izbjeglice.

“U vezi se očajnom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snijegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom,” poručila je Johansson.

“Složili smo se kako je očito najbolje rješenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah!”, navodi Johansson.

Pročitajte i ovo: Ministar sigurnosti BiH ponovo pozvao vlasti USK da otvore migrantski kamp Bira

U naknadno objavljenom saopštenju Johansson navodi kako je situacija s kojom se suočavaju migranti u Lipi zastrašujuća.

„U teškim zimskim uvjetima nemaju adekvatno sklonište,“ izjavila je Johansson i pozdravila odluku Vijeća ministara BiH da se migranati i izbjeglice iz kampa Lipa premjeste u objekat Bira u Bihaću.

Oko 700 migranata i izbjeglica iz kampa Lipa, tridesetak kilometara udaljenom od Bihaća, prethodnu noć su trebali biti prebačeni autobusima na drugu lokaciju, ali vraćeni su u kamp Lipa, kojeg je 28. decembra zahvatio zahvatio požar i dio njih je proveo noć na otvorenom.

Pročitajte i ovo: Dio izbjeglica provelo noć na otvorenom, u četvrtak sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH je na sjednici u četvrtak, 31. decembra, donijelo odluku o premještanju migranata i izbjeglica iz kampa Lipa u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

„Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da će situacija sa migrantima koji su nakon napuštanja kampa od strane IOM-a, boravili u veoma nehumanim uslovima na lokaciji Lipa, biti veoma brzo riješena kroz provođenje zaključka sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH,“ naveli su u saopštenju iz ministarstva.

„Naglašavamo da se radi o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih mjeseci, dok se prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak“.

„Ponavljamo da opstruiranje i odbijanje predloženih rješenja za smještaj migranata koji se sada nalaze na otvorenom, može samo pogoršati humanitarnu situaciju, izazvati dodatne patnje pa i ljudske žrtve. Stoga sve nadležne institucije i nivoi vlasti bez odgađanja i uslovljavanja trebaju poduzeti korake kako bi se spriječile navedene posljedice, dodali su iz ministarstva,“ dodali su iz ministarstva.

Pročitajte i ovo: Vijeće ministara BiH donijelo odluku o smještanju migranta u objekat Bira  

Odlukom od 11. marta 2019. godine Vijeće ministara BiH je odredilo lokaciju bivše tvornice Bira u Bihaću kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata.

„Vijeće ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju Bira,“ navodi se u zaključku Vijeća ministara.

Johansson je kazala kako centar Bira ima odgovarajuće grijanje, struju, tekuću vodu i može primiti 1.500 ljudi.

„Zahvaljujući sredstvima EU, koja su osigurana i obećana, ovo je trenutno i očigledno rješenje za ublažavanje patnje ljudi zarobljenih u snijegu,“ izjavila je Johansson i apelovala na državne i lokalne vlasti BiH da sarađuju kako bi se obezbjedilo adekvatno „sklonište koje ova ljudska bića zaslužuju“.

Grupa međunarodnih humanitarnih organizacija pozvala je u srijedu uveče na “hitno iznalaženje rješenja za najmanje 900 migranata, izbjeglica i tražilaca azila koji su više od 24 sata držani u teškim humanitarnim uvjetima i neizvjesnosti na lokaciji Lipa, kao i na poštivanje konvencija koje je BiH potpisala.

Pročitajte i ovo: Reis Kavazović: Neljudski i ponižavajući tretman migranata je sramota za BiH i Evropu