Kamioni zaglavljeni u Doveru počeli prelaziti u Francusku

Oko 5.000 kamiondžija i danas je zaglavljeno u čekanju da pređu Lamanš, pošto rezultati testova na korona virus sporo stižu. (Kamioni na autocesti M20 u redu do luke Dover, u blizini Ashforda 23. decembra 2020.)

Kamiondžije i putnici danima zaglavljeni u britanskoj luci Dover danas (četvrtak 24 decembar) su počeli da prelaze u Francusku, jer je Pariz odlučio da delimično otvori granice s Velikom Britanijom, zatvorene zbog zabrinutosti zbog novog soja korona virusa koji se pojavio u Engleskoj, javlja AP.

Kamioni su se tokom dana polako kretali ka trajektima i vozovima koji povezuju Veliku Britaniju i Francusku, dok su vlasti proveravale da li vozači imaju negativan test na korona virus, neophodan za prelazak granice.

Pročitajte i ovo: Ublažena zabrana putovanja između Francuske i Velike Britanije

Ipak, oko 5.000 kamiondžija i danas je zaglavljeno u čekanju da pređu Lamanš, pošto rezultati testova na korona virus sporo stižu.

Kroz podmorski železnički tunel koji spaja Veliku Britaniju i Francusku danas je otišlo najmanje 1.200 kamiona.

Britanske vlasti su navele da su na korona virus pozitivne bile samo tri od 2.367 testiranih osoba u Doveru do danas posle podne.

Zvaničnici su upozorili da bi zastoj mogao da potraje danima, zbog čega će mnoge kamiondžije provesti Božić u vozilima.

Desetine država obustavile su prošlog vikenda saobraćaj sa Velikom Britanijom jer je premijer Boris Džonson (Johnson) uveo oštrije mere u Londonu i delovima na jugu Engleske, gde se pojavio novi soj korona virusa.

Pročitajte i ovo: Zašto će korona virus i dalje mutirati?

Uprkos oštrijim merama, broj novozaraženih i dalje beleži nagli rast, naročito u Londonu i okolnim oblastima.

Procena je da bi polovina svih novih infekcija u Velikoj Britaniji mogla da bude posledica novog soja korona virusa, opasnog jer se brzo širi, dok za sada nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Strah od novog soja virusa u Britaniji