Izrael: Otkrivena četiri slučaja zaraze novim sojem korona virusa

Detalj iz Jerusalima (25. september 2020.)

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajn obavestio je danas (23. decembar) vladu da u toj zemlji ima najmanje četiri slučaja zaraze novim sojem korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

Kako je navedeno, tri su otkrivena kod Izraelaca koji su se vratili iz Velike Britanije i u izolaciji su u hotelu za to određenom, a četvrti slučaj se istažuje.

Vlada Izraela je u nedelju odlučila da zbog pojave novog soja svi Izraelci koji se vraćaju iz Velike Britanije, Danske i Južne Afrike moraju da budu u karantinu u hotelima.

Pročitajte i ovo: Više zemalja ukinulo letove iz Velike Britanije zbog nove vrste korona virusa

U ponedeljak je ta mera proširena na svakog žitelja Izraela koji se vraća iz inostranstva, a letovi iz tih zemalja zabranjeni, kao i ulazak većine stranaca u jevrejsku državu.

U međuvremenu je kompanija Fajzer izrazila uverenje da je njena vakcina deluje i protiv novog soja, ali ako to nije tačno vakcina će, u roku od oko šest nedelja, biti izmenjena da bi delovala, preneli su izraelski mediji.

Pročitajte i ovo: Direktor ‘Bionteka’ uveren u efikasnost vakcine i protiv nove vrste virusa

Izrael je pokrenuo masovnu vakcinaciju u nedelju i do sada je vakcinisano oko 70.000 od devet miliona stanovnika.

S obzirom da je obezbedio vakcine ne samo od Fajzera, već i od Moderne i AstraZeneke, Izrael očekuje da bude dovoljno doza da se do kraja godine vakciniše 20 odsto stanovnika koji su u najvećoj opasnosti od komplikacija zbog infekcije.

U Izraelu je do sada zabeleženo više od 383.000 slučajeva zaraze, a 3.136 ljudi je preminulo.

Pročitajte i ovo: SZO: Novi soj korona virusa nije izmakao kontroli

U dva navrata su uvođene restrikcije širom zemlje i očekuje se da se to učini i treći put jer broj zaraženih ponovo naglo raste.

Izraelska civilna odbrana je upozorila protiv okupljanja tokom božićnih praznika jer bi to dovelo do širenja bolesti u raznim delovima populacije.

U Izraelu je stopa zaraženosti najveća među ultraortodoksnim Jevrejima i Arapima.

Vaš browser nepodržava HTML5

Strah od novog soja virusa u Britaniji