Bidenov tim razmatra kaznu Rusiji zbog cyber napada

Joe Biden 15 decembra 2020.

Tim novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena razmatra nekoliko opcija da kazni Rusiju zbog navodne umiješanosti u hakiranje američkih vladinih agencija i kompanija.

Moguće opcije idu od finansijskih sankcija do sajber (cyber) napada na rusku infrastrukturu, javlja Reuters.

“Odgovor mora biti dovoljno jak da se osjete ekonomske, finansijske i tehnološke posljedice na počinioce hakerskog napada, ali da se izbjegne konflikt s nuklearnom silom”, rekao je jedan od ljudi koji je upoznat s Bidenovim namjerama, međutim, nije želio otkrivati ime.

Pročitajte i ovo: Američki Kongres prima izvještaj FBI-a o navodnim napadima ruskih hakera

Cilj je da akcija koja bude preduzeta, a moguće je da to bude i čin sajber špijunaže, odvrati “buduće ruske sajber napade”, dodao je izvor Reutersa.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u subotu je rekao da iza nedavnih hakerskih napada na SAD vjerovatno stoji Rusija.

O sajber napadima prvi put je izviješteno 13. decembra u vijestima u kojima se citira da su neidentifikovani američki zvaničnici rekli da se sumnja u hakere sa sjedištem u Rusiji.

Ruska ambasada u SAD negirala je bilo kakvu umiješanost, rekavši u izjavi od 14. decembra da Rusija "ne izvodi ofanzivne operacije iz sajber domena".