Koalicija 'Pod lupom': Sporan broj birača na 142 biračka mjesta u Mostaru

Nije u pitanju incidentna situacija, već nešto što je sveprisutno: Dario Jovanović

Koalicija nevladinih organizacija “Pod lupom”, koja nadgleda nedjeljne lokalne izbore u Mostaru, saopćila je na prvoj press-konferenciji u 11 sati kako je trenutno sva pažnja usmjerena na činjenicu da se ne slaže broj birača sa spiskova dobijenih od Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) i stanja na terenu.

Provjeravaju navode da je na 142 izborna mjesta u Mostaru od ukupno 150 zabilježen drugačiji broj birača sa spiskova koje su dostavili iz Centralne izborne komisije u odnosu na stvarno stanje.

Razlika je, kako kažu, u „više hiljada birača“.

„Nije u pitanju incidentna situacija, već nešto što je sveprisutno. Mi provjeravamo i više puta pozivamo posmatrače da provjerimo koje je stanje. Za sada, u pitanju je razlika od više hiljada birača. Broj birača koji je na biračkim mjestima je manji u odnosu na onaj koji nam je dostavila Centralna izborna komisija prema sadašnjim podacima za oko četiri hiljade. Zaista je simptomatično da broj na tim biračkim mjestima ne odgovara broju birača na spiskovima i da je razlika tolika“, kazao je Dario Jovanović iz koalicije "Pod lupom".

Iz Koalicije "Pod lupom" kažu da trenutno imaju posmatrače na 143 biračka mjesta, i da je svim posmatračima, osim u jednom slučaju, omogućen nesmetan pristup biračkim mjestima.

Na 18 posto biračkih mjesta nisu ispoštovane obaveze pojavljivanja svih članova biračkih odbora na biralištima u šest sati ujutro.

Navode da je na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkih odbora, na kojem se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju.

Mostarci biraju lokalnu vlast nakon 12 godina. U gradu i okolini registrovano je više od 100.000 birača.

Više od dvije trećine građanki i građana Mostara namjerava izaći na birališta i glasati na lokalnim izborima, rezultati su ankete koju je realizirala nevladina kampanja #TvojGlasJeBitan.

Lokalni izbori u gradu na Neretvi održavaju se uz poštivanje epidemioloških mjera zbog pandemije COVID-a 19.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute