EU donira dodatnih 25 miliona eura za upravljanje migracijama u BiH

Evropska komisija usvojila je dodatni paket pomoći od 25 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Kako je navedeno u saopštenju, dodatna sredstva EU biće namijenjena za osnovne potrebe izbjeglica i migranata tokom zime, obezbjeđujući im smještaj, hranu, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.

Iz Delegacije EU u BiH istakli su da će ova pomoć, takođe, ojačati kapacitete BiH u upravljanju granicama, posebno kroz opremu i obuku, te doprinijeti sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, kao i trgovine ljudima.

“EU je zabrinuta zbog migrantske situacije u BiH, s obzirom da se vremenski uslovi pogoršavaju, a izbjeglice i migranti nemaju neophodno sklonište”, naglasili su iz Delegacije EU u BiH i pozvali vlasti BiH da spriječe humanitarnu krizu tako što će bez odlaganja odrediti odgovarajući smještaj za izbjeglice i migrante prisutne u zemlji, uključujući porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje.

Pročitajte i ovo: U BiH moguća humanitarna kriza, oko 3.000 migranata bez smještaja

Kako su rekli, EU očekuje od vlasti BiH da obezbijede efikasnu koordinaciju u upravljanju migracijama i azilom, uključujući preuzimanje upravljanja privremenih prijemnih centara koje finansira EU.

“Stalna podrška EU BiH u oblasti upravljanja migracijama zasniva se na poštovanju domaćih zakona i međunarodnih obaveza koje se odnose na tretman izbjeglica i migranata, posebno maloljetnika, uz bezbjedan i nesmetan rad humanitarnih partnera”, napomenuli su iz Delegacije EU u BiH.

Sa novim paketom od 25 miliona eura, ukupna pomoć EU pružena BiH za upravljanje migracijama od 2018. godine iznosi 85,5 miliona eura, uključujući 10,3 miliona eura humanitarne pomoći.

Pročitajte i ovo: Nelson i Ružnić u Bihaću: Hitno osigurati smještaj migranata

EU od 2007. pruža pomoć BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama u iznosu od 41 milion evra, a od januara 2016. godine BiH je korisnik regionalnog programa “Podrška upravljanju migracijama u kontekstu zaštite osjetljivih kategorija”, u vrijednosti od 14,5 miliona eura za cijeli zapadni Balkan i Tursku.

Pored toga, u okviru Instrumenta koji doprinosi stabilnosti i miru finansirana je regionalna akcija za rješavanje COVID-19 izazova među migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama na zapadnom Balkanu, posebno u BiH i Srbiji, čija je ukupna vrijednost osam miliona eura.

Od januara 2020. EU finansira angažman visokog stručnjaka za migracije i azil s ciljem podrške Ministarstvu sigurnosti BiH u koordinaciji upravljanja migracijama.

Pročitajte i ovo: Za migrante u Bihaću 'Lipa' kao kampovi na ostrvu Lezbos

Prema izvještaju ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića u BiH je tokom 2020. godine ušlo 11.000 migranata. Oko 6.000 njih je smješteno u prihvatne centre.

Prema procjenama Danskog vijeća za izbjeglice, koje sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) radi na zbrinjavanju i pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama, tri hiljade ljudi je van zvaničnog smještaja, uglavnom u Unsko-sanskom Kantonu (USK).

Vaš browser nepodržava HTML5

EU traži, Bihać ne želi otvoriti kamp 'Bira' za migrante iz 'Lipe'