Vlada Federacije BiH nema novca da uplati preostali dug za nabavku vakcine protiv COVID-19

Vlada Federacije Bosna i Hercegovina nije iznašla mogućnost za osiguranje preostalih finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH. Dodaje se kako su sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu, kao i da će biti uplaćena nakon njegovog usvajanja.

Federalna vlada je trebala Ministarstvu civilnih poslova BiH uplatiti iznos u od 11.564.738,92 KM, (5,5 miliona eura), a krajnji rok je bio 15. decembar 2020.godine.

Federalna vlada je na sjednici 16. decembra usvojila Prijedlog budžeta za 2021. godinu u kojem se, između ostalog, nalazi novac potreban za nabavku vakcine protiv COVID-19 u iznosu od 12 miliona maraka (šest miliona eura).

Pročitajte i ovo: Budžet Federacije BiH u 2021. manji za 72 miliona KM

Zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Siniša Ilić izjavio je u srijedu, 16. decembra kako je nabavka vakcina protiv COVID-19 za BiH ugrožena, jer bosanskohercegovački entitet Federacija BiH nije uplatila svoj dio sredstava za nabavku.

Pročitajte i ovo: EU otvara vrata BiH za nabavku vakcina protiv korona virusa

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, Ilić je kazao da je bh. entitet Republika Srpska uplatila oko 400.000 KM (204.566 eura), a da FBiH treba uplatiti dvije trećine stredstava za nabavku oko 800.000 doza.

Vijeće ministara BiH zaključkom će obavezati Vladu FBiH da uplati sredstva s nadom da će to i biti učinjeno kako ugovor ne bi propao, dodao je Ilić.

Predsjednik RS-a Radovan Višković kazao je u srijedu, 16. decembra kako je RS prije više od dva mjeseca uplatila 2,5 miliona KM avansa, a preostalih 5,7 miliona KM uplatila je 14. decembra.

Pročitajte i ovo: Ugrožena nabavka vakcina protiv COVID-19 u BiH

Iz BiH su do sada upućene dvije porudžbine za vakcine protiv korona virusa.

Republika Srpska je prema Rusiji uputila zahtjev za nabavku u avgustu u toj zemlji registrovane Sputnjik V vakcine.

Trenutno nije moguće odrediti koje će cjepivo biti dostupno u RS koja je i u okviru EU mehanizma COVAX, prijavila 400.000 doza cjepiva za 200.000 stanovnika.

Pročitajte i ovo: Sarajevo poručilo vakcinu, ali Republika Srpska traži rusku

BiH nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou. Prema Ustavu, zdravstveni sistem u ovoj državi je u nadležnosti entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, te Distrikta Brčko, koji je posebna administrativna jedinica.

Istovremeno, na području Federacije BiH postoji 10 kantona, u okviru kojih je i deset ministarstava zdravstva. Zbog ovakvoj ustroja, svaki zdravstveni sistem, unutar BiH, ima autonomiju pri odabiru proizvođača od kojeg će nabaviti vakcine.