Susret eksperata Srbije i Kosova o katastru i penzijama bez rezultata

Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu, decembar 2020.

Završena je još jedna runda dijaloga Srbije i Kosova na ekspertskom nivou, a strane su potvrdile da nije došlo do konkretnih rezultata.

Šef delegacije Srbije u ovim pregovorima održanim 10. decembra, Petar Petković je rekao da su strane udaljene, stoga je beogradska delegacija izašla sa predlogom da se utvrde princip i mehanizmi kako će se pristupiti pitanju finansijskih potraživanja i imovine.

“Apsolutno su suprotni stavovi gde Priština nastupa iz svojih interesa i gledišta dok Beograd nastupa racionalno i realno. Mi podnosimo naše dokaze šta je finansirano, ko je vlasnik i ko je ulagao i na kraju krajeva sve ono što se tiče međunarodnih standarda, gde se utvrđuje šta je privatna a šta javna imovina. Posle dolaze na red posebna ekspertska tela koji će se time baviti i na sveobuhvatan način će rešiti to pitanje”, izjavio je Petković.

Pored ovoga, glavni srpski pregovarač je naglasio da je beogradska delegacija odmah pokrenula pitanje formiranja Zajednice Srpskih opština na Kosovu, koja je prema njemu među glavnim pitanjima u ovom dijalogu.

Inače, ranije je evropska strana potvrdila da će eksperti nastaviti sa raspravom o finansijskim potraživanjima i imovini, a glavni kosovski pregovarač je precizirao da je na dnevnom redu bila rasprava o katastru i penzijama.

Međutim prema njegovim rečima, strane nisu stigle da pokrenu drugo pitanje, aludirajući da su razgovori zastali u toku rasprave oko katastra.

Poput njegovog beogradskog sagovornika, i Šef kosovske delegacije Skender Hiseni je potvrdio da nije bilo pomaka u cilju približavanja stavova sa srpskom stranom.

“Naša stajališta su veoma udaljena, i od našeg poslednjeg susreta 29. oktobra, ostali smo na istim pozicijama”, izjavio je Hiseni.

Bio je ovo sedmi ekspertski sastanak u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Eksperti su se složili da se ponovo nađu u Briselu, nakon novogodišnjih praznika.

I dalje nema naznaka kada bi mogla biti organizovana nova runda pregovora na najvišem političkom nivou.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti su se poslednji put sastali 7. septembra.