Novinarska udruženja u Srbiji osudila pretnje urednici nedeljnika 'NIN'

Novinarka NIN-a Vesna Mališić

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i redakcija nedeljnika "NIN" pozvali su nadležne u Srbiji da utvrde ko stoji iza pretnji upućenih zamenici glavnog urednika tog nedeljnika Vesni Mališić na društvenoj mreži Tviter.

"NIN" je od nadležnih zatražio da utvrde ko stoji iza naloga "Autošovinizam voč plemenitog Džendera Zaharijevića@autosovinizam" na Tviteru i ko je autor tvita kojim se, kako su ocenili, "praktično poziva na linč i ubistvo" Vesne Mališić.

Navodeći da "nije moguće naći argumente u prilog femicidu", autor tvita je uz uvrede upućene Vesni Mališić napisao da ona "kao da želi da kaže da nema nemogućih misija".

"Redakcija NIN-a od MUP-a i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal očekuje da što pre, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ispitaju ceo slučaj i da primene važeće propise. Očekujemo i da će na sve učestalije napade na novinare u Srbiji reagovati domaća i medjunarodna novinarska udruženja", piše u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Savet Evrope: U Srbiji raste broj napada i pretnji novinarima

Pretnje zamenici glavnog urednika NIN-a osudili su i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

"NUNS izražava duboku zabrinutost zbog izloženosti naše koleginice, novinarke NIN-a Vesne Mališić, brutalnim javnim napadima, govoru mržnje i pretnjama", saopštilo je, pored ostalog, ovo udruženje.

"Pozivamo i druge medijske i novinarske organizacije da se usprotive govoru mržnje i pretnjama kao 'argumentima' u razmeni stavova. Smatramo da bi to tebalo da učine i političke partije i druge organizacije i da zajednički zadatak treba da nam bude borba za stvaranje demokratske i tolerantne atmosfere u društvu", naveo je NUNS.

Pročitajte i ovo: Srbija na Svetski dan slobode medija: Pitanja nepoželjna, lažne vesti sve popularnije

Udruženje novinara Srbije izrazilo je solidarnost sa kolegijumom NIN-a i osudilo pretnje zamenici glavnog urednika ovog nedeljnika.

"UNS poziva kolege da osude svaki vid nasilja nad novinarima i da se na svojim privatnim nalozima uzdrže od nasilne retorike. Pretećim i neprimerenim porukama novinari i javne ličnosti podstiču verbalno nasilje i u komentarima svojih pratilaca i time dodatno ugrožavaju bezbednost svojih kolega i pogoršavaju uslove za profesionalan rad medija", saopštio je UNS.

Pročitajte i ovo: Može li Zaštitnik građana da zaštiti novinare?

Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o napretku Srbije u oktobru navela da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje izvor ozbiljne zabrinutosti.

Platforma Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara saopštila je u aprilu, u godišnjem izveštaju da je u Srbiji broj napada na medije, uključujući pretnje smrću novinarima, tokom 2019. godine bio u porastu.

Prema bazi podataka NUNS-a, u 2020. godini evidentirano je 168 napada, pretnji i pritisaka na novinare, što je najviše od 2008. i uspostavljanja te novinarske evidencije.