Vlada FBiH subvencionira izvoznike sa 15 miliona eura

Ilustrativna fotografija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je, na redovnoj sjednici u četvrtak, odobrila 30 miliona KM ( 15 miliona eura) za pomoć privrednim subjektima i poduzetnicima koji imaju izvoznu orjentaciju.

Ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić napomenuo je da su subvencije predviđene za 391 privredni subjekat, te je objasnio po kojim kriterijumima su birali korisnike.

''Privredno društvo koje ostvaruje izvoz preko 30 procenata u odnosu na 2019. godinu ima pravo na ovu vrstu pomoći, a drug kriterij je broj uposlenika. Pravila su određena po Uredbi Vlade FBiH o pomoći privrednim subjektima'', objasnio je ministar Džindić.

On je takođe rekao da je pet sektora obuhvaćeno subvencijama, a to su metalna, elektro i automobilska industrija, industrija građevinskog materijala, drvna industrija, proizvodnja tekstila i hemijska i farmaceutska industrija.

Vlada FBiH donijela je odluku i o smanjenju cijene gasa za distributere u tom bosanskohercegovačkom entitetu za 8,5 posto, a odluka će se primjenjivati od 1.januara 2021. godine. Također mole distributere da smanje cijene i krajnjim korisnicima.

"To pojeftinjenje mora biti prebačeno na krajnje korisnike gasa. Ukoliko dođe do novih pojeftinjenja uvoza, ministarstvo će reagovati", zaključio je Džindić.