Dužnosnici OSA Mehmedagić i Pekić pred Sudom BiH negirali krivicu

Osman Mehmedagić, 10. novembar 2020

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osman Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost te institucije Muhamed Pekić izjasnili su se da nisu krivi po optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Oni su u srijedu 2, decembra pred Sudom BiH negirali krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokatica optuženog Osmanagića, Senka Nožica.

„Danas je bilo izjašnjenje o krivnji, pozvana su oba osumnjičena i oba su se izjasnila da nisu krivi. Sada predmet ide presuditelju koji će suditi dalje“, rekla je Nožica za RSE.

Pročitajte i ovo: Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH: Ne bih komentarisao optužnicu

Optuženi se terete da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e. Riječ je o izuzimanju videosnimka nadzornih kamera iz pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra podiglo optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 4. novembra ove godine.