Prekrečeni grafiti mržnje na zgradi novinara u Novom Sadu

Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića, Novi Sad, Srbija

Grupa građana i aktivista je 24. novembra uveče prekrečila grafite mržnje na ulazu jedne novosadske zgrade u kojoj živi urednik Vojvođanskog istraživačko - analitičkog centra „VOICE“ Dinko Gruhonjić, nakon što su nepoznati počinioci, dan ranije, ostavili poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti na zidovima tog objekta.

Građani su pod maskama prekrečili zidove i oprali ulazna vrata na kojima su bile ispisane poruke kao što su "Smrade konjušarski", uz keltski krst i svastike koji predstavljaju nacističke simbole, a bilo je ispisana i poruka "Ratko Mladić srpski heroj".

“Tu sam da pružim podršku i da vidim koliki je otpor prema ovim pojavama u zajednici. Ta osoba koja je ovo učinila sigurna sam da oseti da ima podršku u određenim krugovima, ali isto tako Dinko ima našu podršku. Bitno je da budemo solidarni”, rekla je za RSE Jelena Dukarić, koja je učestvovala u akciji.

„Ovo je još jedna u dugoj tradiciji pretnji, međutim, prvi put da se ovako nešto događa na samom ulazu zgrade gde živim sa svojom porodicom, s jednim maloletnim i jednim punoletnim detetom. Zlikovci su pod okriljem noći ispisali pretnje“, rekao je Gruhonjić, i dodao je da očekuje „reakciju nadležnih organa, iako se do sada nisu proslavili pronalaženjem i kažnjavanjem počinilaca. Oni ovde žele da pokažu kako znaju gde živim, ali im ja poručujem da neće uspeti u nameri da mi zapuše usta“.

Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića, Novi Sad, Srbija

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) poručili su u saopštenju istog dana da je ovim pretnjama direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, i da je on označen kao legitimna meta.

„Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja“, navodi se u saopštenju NDNV-a. Ova esnafska organizacija, koji je i izdavač „VOICE-a“, naglasila je da su slučaj prijavili nadležnom tužilaštvu i da očekuju brzu reakciju institucija.

Na pretnju su reagovale i domaće i strane organizacije.

Organizacija „Reporteri bez granica“ saopštila je na svojim nalozima na društvenim mrežama da su „zapanjeni zastrašivanjem“ i pozvali su na detaljnu istragu. Tražimo od političara da ne podstiču mržnju“, stoji u tviter objavi ove organizacije.

Saopštenjem se u utorak oglasila i nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je navela da zahteva reakciju nadležnih organa, a od vlasti u Srbiji zahteva da "konačno osudi nasilje i stane u zaštitu žrtava raznih nasilnih grupacija“.

Grafite mržnje osudile su i opozicione Nova stranka, Stranka moderne Srbije i Demokratska stranka, Pokret za preokret, kao i regionalne stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija.