Predsjedništvo BiH dogovorilo zajedničko obilježavanje godišnjice Dejtona

Članovi Predsjedništva BiH: Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) usvojili su izjavu o očuvanju mira, te dogovorili zajedničko obilježavanje 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je nakon sjednice da se dogovorena izjava temelji na uvažavanju svih građana BiH, sa akcentom na razvoju države u miru i međusobnom poštovanju.

U tekstu usvojene izjave navodi se da obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijelu regiju Zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini.

"Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir i Ustava BiH koji je njegov sastavni dio. Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH", piše u zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH.

Pročitajte i ovo: Incko na međunarodnoj konferenciji: BiH stagnira, mladi odlaze


Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. čime je okončan rat u BIH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Pročitajte i ovo: Rezolucija senatora iz Ohaja o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma

Zajedničko obilježavanje godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokrenuo je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthew Palmer koji je ideju predložio članovima Predsjedništva u septembru ove godine, prilikom posjete BiH.

Pročitajte i ovo: Predsjedništvo sa Palmerom i o Kosovu: To je pitanje koje se ne tiče BiH

Predsjedništvo BiH u potpisanoj izjavi pozdravlja i napredak koji je od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas učinjen na poljima ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i svim drugim oblastima u BiH.

U zajedničkoj izjavi Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, te smatra da je u ovom vremenu pandemije nužno unaprijediti suradnju sa svim međunarodnim partnerima u borbi protiv terorizma, pandemije COVID-19, kao i u pogledu migrantske krize.