Postignut sporazum o obilaznici oko zone manastira Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani

Savet za sprovođenje i nadgledanje, koji čine predstavnici Vlade Kosova, Srpske pravoslavne crkve i međunarodne zajednice, usvojio je sporazum o izgradnji obilaznice oko Specijalne zaštićene zone u neposrednoj blizini manastira Visoki Dečani, čime se rešava spor oko izgradnje magistralnog puta na relaciji Dečani - Plav.

I Vlada Kosova je potvrdila da je uz posredovanje premijera Kosova Avdulaha (Avdullah) Hotija, italijanskog ambasadora Nicole Orlanda i komandanta KFOR-a, generala Michele Risija, postignut dogovor o izgradnji i korišćenju puteva koji prolaze kroz Specijalno zaštićenu zonu gde se nalazi manastir Visoki Dečani.

“Ovaj sporazum je rezultat višemesečnih diskusija koje su bile konstruktivne”, navodi se u saopštenju Vlade uz napomenu da se premijer Hoti od početka zalagao za pronalaženje najboljeg i najprihvatljivijeg rešenja.

Članovi Saveta za sprovođenje i nadgledanje pratiti primenu aranžmana uz podrsku KFOR-a koji će delovati u okviru svog mandata.

Podsetimo, sredinom avgusta ponovo je došlo do spora izmedju opštine Dečani i manastira Vioski Dečani nakon što su nastavljeni radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav, koji prolazi kroz zaštićenu zonu.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić se oštro protivio izgradnji puta kroz zaštićenu zonu i ukazivao da je izgradnja tog puta zabranjena kosovskim zakonima te da je jedino rešenje izgradnja obilaznica oko zaštićene zone.

Međutim, predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj je insistirao da se radovi na izgradnji puta nastave i pozvao kosovske institucije i strane ambasade na Kosovu sa zahtevom da se pronađe rešenje.

Potom je premijer Kosova Avdulah (Avdullah Hoti) naložio da se radovi obustave do pronalaženja rešenja.

Pročitajte i ovo: Premijer Hoti u manastiru Visoki Dečani o rešenju za sporni put

Skupština Kosova je 2008. godine usvojila Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji treba da osigura zaštitu srpskih pravoslavnih manastira, crkava i drugih verskih objekata na Kosovu, ali i da zaštiti ostala kulturno istorijska mesta koja su od posebnog značaja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Jedan od ciljeva donošenja Zakona o specijalnim zaštićenim zonama je da se očuva karakter i izgled mesta unutar zaštićene zone, posebno istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst i prirodno okruženje.

Radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav počeli su 2018. godine.