Biden pozdravio vest o Pfizerovoj vakcini

Biden tokom govora 7. novembra nakon što je proglašen za pobednika izbora u SAD

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sazvaće u ponedeljak, 9. novembra, radnu grupu za korona virus kako bi ispitala krizu sa kojom se suočavaju SAD pre nego što preuzme dužnost u januaru, prenela je agencija Rojters.

Bajden bi trebalo da se sastane sa savetodavnim odborom radne grupe kojom predsedavaju bivši hirurg Vivek Murthy, bivši čelnik Agencije za hranu lijekove (FDA) David Kessler i vanredna profesorka Univerziteta Yale Marcella Nunez-Smith.

"Suočavanje sa pandemijom korona virusa jedna je od najvažnijih bitaka sa kojom će se suočiti naša administracija, a slušaćemo šta govore nauka i stručnjaci", rekao je Bajden u izjavi u ponedeljak.

Biden je pozdravio vest da je vakcina protiv COVID-19 koju razvijaju američki Fajzer (Pfizer) i nemački Biontek (BioNTech) efikasna 90 odsto.
Pročitajte i ovo: Pfizer objavio da je njegova vakcina protiv korone efikasna 90 odsto

"Čestitam briljantnim ženama i muškarcima koji su pomogli da se postigne ovaj proboj i da nam daju takav razlog za nadu", rekao je Bajden.

"Istovremeno, važno je shvatiti da je kraj bitke protiv COVID-19 mesecima udaljen", dodao je on, ističući značaj nošenja maski.

Biden, koji je 7. novembra proglašen za pobednika predsedničkih izbora, je u pobedničkom govoru rekao da je borba protiv pandemije njegov glavni prioritet i najavio formiranje novog, radnog tima.

Iz njegove kampanje je 9. novembra saopšteno da posao počinje odmah.

Pročitajte i ovo: Domaća pitanja u Bajdenovom fokusu, spoljna u drugom planu

Bajden je 7. novembra rekao je da će njegovi savetnici plan za suzbijanje pandemije početi da sprovode 20. januara 2021 – što je dan u kome će on i izabrana potpredsednica Kamala Harris zvanično otpočeti mandat.

Bajden je rekao i da će učiniti sve što može da "preokrene ovu pandemiju".

Bajden je i deo svoje predizborne kampanje zasnovao na obećanju da će preduzeti agresivnije mere u borbi protiv širenja zarazne bolesti COVID-19, a najveći deo kritika koje je iznosio na račun svog glavnog rivala, aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Trump), odnosio se upravo na neuspeh da se korona virus stavi pod kontrolu.

Tramp još nije priznao poraz i dovodi u pitanje prebrojavanje glasova u nekoliko okruga.

Prema podacima američkog Univerziteta Johns Hopkins, u SAD, koje su korona virusom najpogođenija država sveta do 9. novembra je registrovano 9.973.563 slučajeva zaraze, kao i 237.584 smrtnih ishoda.