Potpisana Povelja o bratimljenju Beograda i Banjaluke

Gradonačelnici Beograda i Banjaluke, Zoran Radojičić i Igor Radojičić prilikom ceremonije potpisivanja Povelje o bratimljenju u Skupštini Beograda, 26. oktobra 2020.

Gradonačelnici Beograda i Banjaluke, Zoran Radojičić i Igor Radojičić, potpisali su u utorak, 26. oktobra u Beogradu, Povelju o bratimljenju ta dva grada.

Kako je navedeno prilikom potpisivanja, cilj ovog načina saradnje je “unapređenje tradicionalno dobrih veza i prijateljskih odnosa za dobrobit građana dva grada i naroda”.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je, na svečanosti u Skupštini Beograda, da će jedan od prvih zajedničkih projekata biti izgradnja dečje bolnice "Tiršova dva".

Ona će, rekao je, biti bolnica "dece Srbije, ali i Republike Srpske". Radojičić je dodao i da će Beograd i Banjaluka zajedno raditi na polju nauke, kulture, sporta i ekologije.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će dva grada raditi i na podsticanju zajedničkih ulaganja i na obezbeđivanju novih radnih mesta.

Bratimljenje dva grada najavili su u Banjaluci, 7. septembra, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Vesić je tom prilikom rekao da se Beograd pobratimio sa 30 gradova u svetu te da će u to, kako je rekao, "odabrano društvo" ući i Banjaluka.

Prilikom tadašnje posete Vesića Banjaluci, najavljeni su u i drugi oblici saradnje dva grada. Dogovoreno je, između ostalog, da se jednom godišnje organizuju Dani Banjaluke u Beogradu i Dani Beograda u Banjaluci, kulturna manifestacija putem kojih će se, kako je objašnjeno, građani upoznavati sa kulturnom ponudom drugog grada.