Armenija ne pristaje na diplomatsko rješenje za Nagorno-Karabah

Sukobi u Nagorno-Karabahu uništili su domove u drugom po veličini gradu u Azerbejdžanu, Ganja, 17. oktobar

Armenski premijer Nikol Pašinijan rekao je naciji da ne vidi mogućnost diplomatskog rješenja sukoba u Nagorno-Karabahu, kočeći međunarodne napore da se postigne održivo primirje između Armenije i Azerbejdžana zbog sporne regije, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Moramo shvatiti da pitanje Karabaha, barem u ovoj fazi, ne može imati diplomatsko rješenje", rekao je Pašinijan tokom govora emitovanog uživo na Facebooku 21. oktobra.

"Sve što je diplomatski prihvatljivo za armensku stranu... više nije prihvatljivo za Azerbejdžan", rekao je, pozivajući Armene da "uzmu oružje i brane domovinu".

Pašinijanovi komentari uslijedili su nakon izjava azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva u kojima je rekao da predviđa vojno rješenje krize i da će azerbejdžanske snage otjerati Armence "iz naših zemalja".

Retorika je osujetila diplomatske napore da se okončaju borbe između azerbejdžanskih i etničkih armenskih snaga, jer je armenski predsjednik Armen Sarkisian bio u posjetu Briselu radi razgovora s Evropskom unijom i NATO-om, dok su ministri vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije bili u Moskvi radi konsultacija s Rusijom.

Pročitajte i ovo: 'Internetske bitke' oko Nagorno-Karabaha

Stotine vojnika i civila ubijeno je od kraja septembra, kada su se razbuktale borbe oko planinske enklave na teritoriji Azerbejdžana kojom su upravljali etnički Armenci.

Nakon što se azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Čejhun Bajramov u Moskvi sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, azerbejdžanski ambasador u Rusiji Polad Bulbuloglu rekao je da je Baku i dalje predan naporima na postizanju mirovnog sporazuma.

"Bajramov je potvrdio predanost Azerbejdžana naporima da mirno riješi sukob", rekao je Bulbuloglu ruskoj državnoj agenciji TASS.

Armenski ministar vanjskih poslova Zohrab Mnatsakanian sastao se odvojeno s Lavrovom 21. oktobra, ali nije bilo susreta azerbejdžanskih i armenskih ministara.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su razgovori usmjereni na "hitna pitanja u vezi s provedbom ranije postignutih sporazuma o prekidu vatre u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu i stvaranju uslova za njegovo održivo rješenje".

Bajramov i Mnatsakanian putuju u Washington na razgovore 23. oktobra kada će se sresti sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Sjedinjene Države, Francuska i Rusija predsjedaju Minskoj grupi Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koja je predvodila napore, do sada neuspješne, u rješavanju spora oko Nagorno-Karabaha od krhkog prekida vatre 1994. godine.

Tri sile zatražile su trenutni prekid vatre i diplomatsko rješavanje sukoba.

Vaš browser nepodržava HTML5

U ratu nema pobednika: Prepreke za mir oko Nagorno-Karabaha