Afganistanski talibani se složili da se smanji nasilje tokom mirovnih pregovora

Američki specijalni izaslanik u Afganistanu Zalmaj Kalilzad

Američki specijalni izaslanik u Afganistanu je rekao da je postigao sporazum s talibanima o smanjenju nasilja koje je kočilo mirovne pregovore koji se vode u Kataru.

Zalmaj Kalilzad dao je ovu izjavu 15. oktobra, usred rastućeg straha od sudbine desetaka hiljada civila koji su se zatekli u bitkama između avganistanskih vladinih snaga i talibana u južnoj provinciji Helmand.

Kalilzad je na Twitteru objavio da su on i zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general Scott Miller, održali nekoliko sastanaka s talibanima tokom kojih su se strane dogovorile da se "strogo" pridržavaju svojih obaveza prema mirovnom sporazumu potpisanom u Kataru u februaru.

"Dogovorili smo se da ćemo ponovo postaviti akcije strogo se pridržavajući provođenja svih elemenata američko-talibanskog sporazuma i svih preuzetih obveza", napisao je.

"To znači smanjen broj operacija. Trenutno previše Afganistanaca umire. Ponovnim postavljanjem (obaveza) očekujemo da će taj broj znatno pasti", dodao je američki izaslanik.

Prema februarskom sporazumu između SAD-a i Talibana, strane snage će napustiti Afganistan do maja 2021. u zamjenu za garancije militantne grupe da neće izvoditi terorističke akcije.

Mirovni pregovori između predstavnika afganistanske vlade i talibanskih pregovarača započeli su tokom septembra u glavnom gradu Katara Dohi, ali nije bilo očiglednog napretka u pregovorima koji su trebali okončati avganistanski višedecenijski rat.