Predsjedništvo BiH: Raditi na 14 prioriteta iz Mišljenja EK

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) naredne sedmice će izdati zajedničku izjavu koja će biti upućena svim institucijama kako bi se bez odlaganja radilo na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK), rekao je novinarima u srijedu (7. oktobra), predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, nakon sastanka sa sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johanom Satlerom.

U Mišljenju EK objavljenom 6. oktobra, između ostalog se precizira da u nije postignut napredak u oblasti pravosuđa nije postignut napredak u ovoj oblasti, te da nema napretka ni u poboljšanju Izbornog zakona u skladu sa evropskim standardima.

Džaferović je nakon sastanka sa Satlerom rekao da je potrebno provesti cjelovitu reformu pravosuđa u BiH.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Johan Sattler, predstavio je u petak predsjedavajućem Šefiku Džaferoviću i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Izvještaj o Bosni i Hercegovini dio je paketa proširenja koji je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenje Olivér Várhelyi (Oliver Varhelji), zajedno sa Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, prezentovao Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

„Kostantovan je vidan napredak u ispunjavanju 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije. U tom kontekstu, pozdravljena je kontinuirana liderska uloga Predsjedništva BiH u reformskom procesu“, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Razgovarajući o kriterijima u Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, kako piše u saopštenju, konstatovan je ograničen napredak u pojedinim oblastima, te je potrebna pojačana dinamika na procesu reforme pravosuđa i javne uprave, te jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik kazao je, novinarima nakon sastanka, da će u narednom periodu trebati ozbiljan politički razgovor o mnogim temama u BiH, između ostalog o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i reformi Ustava.

"Biće teško doći do promjene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi. Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU. Obično se na kraju, pred samo punopravno članstvo, traži korekcija Ustava, a nama to traže gotovo na početku", rekao je Dodik novinarima.

U 14 mišljenja je, kako je rekao i zatvaranje Ureda visoko predstavnika u BiH.

Evropska komisija je u Mišljenju (Avis) pred Bosnu i Hercegovinu (BiH) 14 prioritetnih uslova koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu.

Za godinu i pol dana vlasti u BiH su (djelomično) ispunile tri, a ispunjavanje svih ostalih upitno je budući da neka pitanja, na primjer zahtijevaju izmjene odredbi Ustava BiH kojima su trenutno dana ekskluzivna prava konstitutivnim narodima – Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, odnosno njihovim političkim predstavnicima, kod izbora ili imenovanja u izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

Ocijenio je da je dobro što bi u narednoj godini BiH mogla da ima otvorena vrata za kandidatski status za članstvo u EU.

Kazao je da je na sastanku razgovarano i o paketu pomoći od devet milijardi eura za zapadni Balkan i najavio da Predsjedništva BiH sutra putuju u Brisel gdje će se sastati sa predsjednikom Evorpskog vijeća Šarlom Mišelom.