Trump napustio bolnicu, najavljuje skori povratak kampanji

Američki predsjednik Donald Trump izlazi iz vojno-medicinskog centra Walter Reed Mecidal Centra nakon liječenja od bolesti COVID-19, 5. oktobra 2020.

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak nešto iza 18.30 po lokalnom vremenu napustio bolnicu u predgrađu Washingtona gdje se liječio od infekcije korona virusom i kaže da će se uskoro vratiti na trag kampanje.

“Uskoro se vraćam kampanji! Lažne vijesti prikazuju samo lažne ankete", napisao je Trump uoči samog izlaska iz bolnice.

Tramp je po izlasku iz bolnice, sa maskom na licu, mahnuo okupljenima i digao u zrak ruku stisnutu u šaku, i rekao "hvala vam mnogo". Potom je ušao u automobil koji ga je odvezao do helikoptera, kojim je prebačen u Bijelu kuću, gdje će, prema prvim informacijama, nastaviti sa liječenjem i oporavkom.

Donald Trump sa podignutom stisnutom pesnicom pozdravlja pristalice nakon izlaska iz bolnice 5 oktobra 2020.

Par sati ranije, u ponedeljak veče, Trump je najavio da izlazi iz bolnice nakon bolničkog liječenja od COVID-19.

„Izlazim iz velikog Walter Reed Mecidal Centra danas. Osjećam se zaista dobro! Nemojte se plašiti COVID-a. Ne dopustite mu da dominira vašim životima. Razvili smo, pod Trumpovom administracijom, neke zaista izvrsne lijekove i znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina“, napisao je Trump.

On je prokomentarisao i medije koji su osudili njegov potez da iz automobila pozdravi simpatizere koji su ga čekali satima ispred bolnice.

"Da to nisam učinio, rekli bi da to nije uredu", dodao je.

Američki predsjednik je nakratko izašao iz bolnice Walter Reed u kojoj je hospizaliziran zbog COVID-19 te se u koloni vozila provozao pored pristaša koji su se okupili. Trump je mahao okupljenima iz vozila, a na licu je imao masku.

Pročitajte i ovo: Predsednik SAD i prva dama pozitivni na korona virus

Sean Conley, ljekar Bijele kuće, kasno u ponedeljak veče je rekao da Trump "možda još nije potpuno izašao iz šume", ali da se medicinski tim složio s predsjednikovim statusom i napretkom "podržavajući njegov siguran povratak kući, gdje će biti 24 sata okružen svjetskom klasom medicinske njege".

Conley je potvrdio da je Trump i dalje na steroidu deksametazon i da je primio tri doze remdesivira. Dobit će još jedan prije otpusta i peti u Bijeloj kući.

Međutim, liječnik je izbjegao specifičnosti Trumpovog liječenja.

Sve veći broj ljudi oko predsjednika, uključujući njegovu suprugu Melaniju, starije pomoćnike i republikanske senatore, pokazao je pozitivan test na COVID-19. Sekretarica za štampu Bijele kuće Kayleigh McEnany rekla je 5. oktobra da pozitivna na korona virus, ali da nije imala nikakvih simptoma.