Trump pozdravio pristalice iz blindiranog vozila i poručio da je 'naučio mnogo'

Donald Trump van bolnice pozdravlja pristalice, 4. oktobar 2020.

Američki predsjednik Donald Trump nakratko je 4. oktobra napustio vojnu bolnicu u kojoj se nalazi na liječenju od bolesti izazvane korona viruosm, COVID-19, kako bi pozdravio okupljene pristalice iz blindiranog vozila.

Predsjednik je prošao pored okupljene mase koja je mahala zastavom i navijala ispred Nacionalnog vojnog medicinskog centra "Walter Reed" prije nego što se vratio u bolnicu, u kojoj je nalazi tri dana.

Trump je na Twitteru objavio video u kojem se kaže da je "puno naučio" o COVID-19 otkako je zaražen.

"Naučio sam to zaista idući u školu", rekao je. „Ovo je prava škola, ovo nije škola - čitajmo knjige “. Shvatam i razumijem. I to je vrlo zanimljiva stvar. "


Doktor James P. Phillips, ljekar u Nacionalnom vojnom medicinskom centru "Walter Reed" je napisao da Twitteru da je američki predsjednik zanemario osnovne mjere predostrožnosti da bi sadržao virus.

"Ovo je ludost", tvitnuo je Phillips i dodao: „Svaka pojedinačna osoba u vozilu za vrijeme tog potpuno nepotrebnog predsjedničkog" ulaska "tek sada mora biti stavljena u karantenu 14 dana. Mogli bi se razboljeti. Oni mogu umrijeti ", napisao je doktor.

"Za političko pozorište. Tramp im je zapovjedio da rizikuju svoje živote zbog pozorišta."


Ljekari koji vode predsjednikovo liječenje su prethodno rekli da mu se stanje poboljšava i da bi mogao biti otpušten iz bolnice već 5. oktobra.

Liječnici kažu da je Trumpova razina kisika posljednjih dana nakratko pala dva puta i liječi se steroidima. Pored liječenja steroidima, Trump je dobio i eksperimentalni lijek koji ga opskrbljuje antitijelima za pomoć imunološkom sustavu u borbi protiv virusa, kao i lijek remdesivir.

"Pacijent je sve bolje. Od petka ujutro nema temperaturu, vitalni znakovi su mu stabilni", rekao je doktor Sean Dooley novinarima.

U četvorominutnom videu objavljenom na Twitteru 3. oktobra, Trump je rekao da se osjeća "mnogo bolje" i da se nada da će se "uskoro vratiti" kako bi završio kampanju za predsjedničke izbore 3. novembra.

Pročitajte i ovo: Predsednik SAD i prva dama pozitivni na korona virus

Trump nastavlja raditi iz predsjedničkog apartmana bolnice, koji je opremljen kako bi mu omogućio da nastavi sa službenim dužnostima.

U međuvremenu, kandidat Demokratske stranke Joe Biden ponovo je bio negativan na korona virus, saopšteno je iz ureda njegove kampanje. Biden je pet dana ranije učestvovao u prvoj predsjedničkoj debati sa Donaldom Trumpom, u kojoj su zajedno u zatvorenom prostoru proveli više 90 minuta.

Trumpova iznenadna bolest usmjerila je pažnju javnosti na pandemiju čiji je značaj sam umanjivao. U SAD je do oktobra od korona virusa umrlo više od 200.000 ljudi, a sedam miliona je zaraženo, što je stavlja na prvo mjesto u svijetu po broju oboljelih i preminulih.